Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V eurozóně roste majetková nerovnost, jih Evropy je v krizi

Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Frankfurt - Studie Evropské centrální banky (ECB) upozorňuje na rostoucí majetkovou nerovnost v eurozóně, tedy zemích, kde se v rácmi EU platí jednotnou euroměnou. Krize těžce dopadla na jih Evropy, naopak Lucembursko si užívá luxusu.

Koncentrace majetku se v eurozóně od začátku její dluhové krize zvýšila, nejbohatší rodiny a státy si ještě polepšily, zatímco chudší byly zasaženy nejvíce, především kvůli propadu cen nemovitostí.

V roce 2014 vlastnilo pět procent nejbohatších domácností v eurozóně 37,8 procenta čisté hodnoty majetku, ještě v roce 2010 to bylo jen 37,2 procenta. Naopak pět procent nejchudších mělo v čistém vyjádření jen dluh.

Medián majetku domácností v eurozóně se snížil o deset procent na 104.100 eur (2,8 milionu Kč), především kvůli poklesu cen nemovitostí. Propad byl citelný obzvláště v Řecku a na Kypru, kde se medián snížil o 40 procent, o více než 15 procent klesl v Itálii, Portugalsku a Španělsku.

Naopak k nárůstu střední hodnoty majetku o 10 procent došlo v Německu a stoupla i v Rakousku, Finsku a Lucembursku. Nejbohatší jsou lucemburské rodiny, medián jejich příjmů představuje 437.500 eur. Pro srovnání: v Litvě je to pouze 14.200 eur.

Témata:  eurozóna European Central Bank (ECB) ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy