Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea snížila odhad růstu ekonomiky na příští rok

Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Soul - Jižní Korea snížila odhad růstu tamní ekonomiky na příští rok na 2,6 procenta, zatímco dosud čekala tříprocentní růst.

Důvodem je nejistota kolem dalšího vývoje v USA a rovněž slábnoucí oživení domácí poptávky. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo financí. Korea má čtvrtou největší ekonomiku v Asii.

Slabší růst čeká ministerstvo i v letošním roce. Hrubý domácí produkt (HDP) se má zvýšit rovněž o 2,6 procenta místo doposud uváděných 2,8 procenta.

Jedním z důvodů obav o další vývoj ekonomiky je zvýšení úrokových sazeb v USA. Nejistá je také další obchodní politika nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Spojené státy jsou významným obchodním partnerem Koreje, nejistota by tedy mohla ohrozit domácí spotřebu i růst vývozu, uvádí ve své zprávě ministerstvo.

Korea čelí i dalším problémům, včetně vysoké míry nezaměstnanosti mezi mladými, rekordního zadlužení domácností a restrukturalizace námořní přepravy a stavby lodí, kvůli které byly zrušeny desítky tisíc pracovních míst.

Témata:  Jižní Korea ekonomika

Aktuálně se děje

1. května 2024 19:31

V Německu se převrátila traktorem tažená vlečka, 30 zraněných

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy