Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konkurence pro Apple a Samsung? Na trh přichází nový smartphone Nokia 6

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mironet

Helsinky - Na trh přichází první chytrý telefon pod značkou Nokia. Model Nokia 6 je prozatím ale určen výhradně pro čínský trh a bude stát 1699 jüanů (6300 korun). Oznámila to dnes finská firma HMD Global.

Nový smartphone Nokia 6 bude fungovat na softwarové platformě Android od společnosti Google a vyrábět ho bude tchajwanský smluvní výrobce Foxconn. V Číně, kterou HMD označila za "strategický trh", jej bude prodávat internetový prodejce JD.com.

Nokia promeškala nástup chytrých telefonů a v roce 2014 prodala svou divizi mobilních telefonů za 5,4 miliardy eur Microsoftu. Ten pak prodával chytré telefony Lumia pod svým jménem a se svým softwarem, loni se ale z tohoto trhu stáhl. Levné telefony se základními funkcemi se stále prodávaly pod značkou Nokia.

Minulý měsíc Nokia uzavřela s HMD licenční dohodu na desetiletém propůjčení výhradních práv na používání své značky pro telefony a tablety.

Šéf HMD Arto Nummela, který býval u Nokie šéfem prodeje a vývoje produktů, agentuře Reuters minulý měsíc řekl, že jeho firma se chce na trhu chytrých telefonů stát jedním z klíčových hráčů. Na tomto trhu soupeří zejména americký Apple s jihokorejským Samsungem.

Témata:  mobily

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy