Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá Deutsche Bank dostala velkou pokutu za praní špinavých peněz z Ruska

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

New York/Berlín - Deutsche Bank má kvůli praní špinavých peněz z Ruska zaplatit 630 milionů dolarů (16 miliard Kč). Pokutu vyměřili regulátoři v USA a Británii. Německá bankovní jednička podle nich nevyužila "řady příležitostí" k odhalení, vyšetření a zastavení těchto praktik.

Klienti Deutsche Bank podle regulátorů v letech 2011 až 2015 nezákonně převedli z Ruska kolem deseti miliard dolarů pomocí akcií, které nakupovali a prodávali prostřednictvím poboček banky v Moskvě, New Yorku a Londýně.

Banka uvedla, že s regulátory spolupracuje a že si dala stranou peníze na krytí nákladů spojených s řešením této kauzy.

Regulátoři v New Yorku vyměřili bance pokutu 425 milionů dolarů (téměř 11 miliard Kč). Od britského úřadu pro regulaci finančního trhu (FCA) dostala banka pokutu 163 milionů liber (přes pět miliard Kč), informuje BBC.

Deutsche Bank tento měsíc dokončila dohodu s americkým ministerstvem spravedlnosti, v jejímž rámci zaplatí 7,2 miliardy dolarů (182 miliard Kč) za urovnání sporu kolem praktik při prodeji hypotečních cenných papírů. Začátkem měsíce se banka také dohodla, že zaplatí ve Spojených státech 95 milionů dolarů, aby urovnala obvinění z daňového podvodu.

Témata:  Deutsche Bank USA ekonomika USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy