Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EET funguje v mnoha zemích Evropské unie bez regulace

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha/Brusel - Některá z forem elektronické evidence tržeb (EET) již funguje v řadě zemí Evropské unie, včetně České republiky.

Tato evidence má pomoci omezit daňové úniky, její zavádění ale často provázejí obavy z negativních dopadů na podnikatelskou aktivitu.

Na úrovni Evropské unie zatím neexistuje žádná legislativní úprava, která by užívání EET regulovala. "Není ani záměr takové opatření na celoevropské úrovni zavádět," řekl ČTK informovaný zdroj z Evropské komise.

Na Slovensku musejí hotovostní tržby podnikatelé evidovat v registračních pokladnách již léta, původně se tato povinnost vztahovala hlavně na obchody a restaurace. Ve snaze potírat daňové úniky země rozšířila v roce 2015 povinné používání registračních pokladen do dalších sektorů ekonomiky, například na hoteliéry, lékaře, veterináře, advokáty, notáře, exekutory či cestovní kanceláře. Stát také zavedl účtenkovou loterii s finančními výhrami, do které se lidé mohou zapojit zadáním kódu z pokladního dokladu.

Údaje z registračních pokladen na Slovensku nejsou zasílány do centrální evidence, ale ukládají se v samotné pokladně. V minulosti slovenská finanční správa informovala o odhalených případech manipulace s údaji v paměti pokladen, která umožňovala daňové úniky.

Menší podnikatelé na Slovensku nemusejí kupovat pokladnu, pokud využijí mobilní aplikaci finanční správy. Údaje o zaevidované tržbě prostřednictvím aplikace má finanční správa prakticky okamžitě k dispozici.

Elektronickou evidenci tržeb v minulosti zavedlo také Maďarsko. Podobně jako Slovensko i Budapešť tuto povinnost postupně rozšiřovala na různé druhy podnikání.

Rakousko zavedlo evidenci tržeb v registračních pokladnách na začátku minulého roku. Podle tamní hospodářské komory se opatření až na výjimky vztahuje na podnikatele s ročním obratem nad 15.000 eur (405.000 korun) a hotovostním obratem vyšším než 7500 eur (202.500 korun). Loni v létě rakouská Národní rada schválila návrh na uvolnění pravidel evidence tržeb pro některé subjekty a také posunula termín, od kterého musejí být pokladny vybaveny zvláštním bezpečnostním zařízením proti manipulaci.

Témata:  elektronická evidence tržeb EU ekonomika Slovensko Maďarsko Rakousko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy