Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá Deutsche Bank navýší kapitál o osm miliard eur a změní strukturu

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Frankfurt - Největší německá banka Deutsche Bank plánuje navýšit kapitál o osm miliard eur (216,2 miliardy Kč), uvede na burzu akcie divize správy majetku bohatých a zreorganizuje své divize. Vyplývá to z dnešního prohlášení banky. Plán má pomoci bance k oživení, když předchozí dva roky se banka snažila vyrovnat s minulými přestupky a masivními ztrátami.

Nabídka nových akcií by měla začít 20. března. Navýšení kapitálu má pomoci bance posílit její rozvahu po řadě právních sporů, které ji od roku 2012 stály 15 miliard eur. Navýšení kapitálu také uvolní finance pro strategické investice, což vítají hlavně investoři.

Deutsche Bank rovněž plánuje primární nabídku menšinového podílu ve své divizi správy majetku. Její součástí je značka DWS a analytici odhadují tržní kapitalizaci divize na osm miliard eur.

Banka si rovně hodlá ponechat svoji dceřinou společnost Postbank a ve střednědobém výhledu ji sloučí se svými dalšími operacemi v oblasti bankovních služeb pro drobné klienty. V rámci reorganizace se také ziskové aktivity v oblasti obchodu s cennými papíry a aktivity v oblasti firemních financí sloučí do jedné skupiny.

Banka dnes dále rozhodla, že finanční ředitel Markus Schenck a ředitel divize retailového bankovnictví Christian Sewing se stanou náměstky generálního ředitele. Jmenování má okamžitou platnost, napsala agentura Reuters.

Deutsche Bank loni kvůli výdajům na spory a restrukturalizaci zůstala druhým rokem ve ztrátě. Ta se sice výrazně snížila na 1,4 miliardy eur z 6,8 miliardy eur v roce 2015, zaostala však za odhady analytiků.

Témata:  Deutsche Bank Německo ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy