Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude světová ekonomika v horším stavu? Může za to malý počet přijatých zaměstnanců

Burza NYSE v New Yorku
Burza NYSE v New Yorku
Foto: Pixabay

Praha - Podle výzkumu Asociace certifikovaných účetních (ACCA) a Institutu manažerských účetních byly světové firmy v prvním čtvrtletí roku 2016 nejméně optimistické za poslední čtyři roky. Důsledkem by mohlo být zastavení přijímání nových zaměstnanců.

Více než polovina firem buď omezuje stavy, nebo zastavuje nábor nových lidí. Pouze 14 procent z nich zvyšuje investice do zaměstnanců. "Pokud vyjmete z dostupných čísel Severní Ameriku, pak získáte ekonomický obrázek, který vypadá velmi nepříznivě," shrnula výsledky obchodní ředitelka ACCA Faye Chua. Rozvíjející se trhy jsou podle ní v ohrožení. Téměř polovina firem ohlašuje v prvním čtvrtletí pokles příjmů.

Ředitelka ACCA pro ČR, Slovensko a Maďarsko Kateřina Benešová upozornila na to, že tímto poklesem nejvíc utrpí rozvíjející se trhy. Mzdy v mnoha částech světa rychle rostou a pro společnosti je těžší se vyrovnávat s narůstajícím tlakem na tržby.

Prudký pokles kurzu proti dolaru, který zažívá mnoho světových měn, dále zvyšuje náklady, prodražuje dovoz a zvyšuje hodnotu dluhu denominovaného v dolarech.

Globální ekonomika v krátkodobém hledisku z této situace nevybředne: "Jakmile začnou klesat příjmy a firmy přestanou nabírat zaměstnance, je velice těžké je opět dostat do situace, kdy budou mít dost důvěry, aby s tím začaly znovu," řekla Faye Chua.

"Pozitivní je, že obchodní důvěra v zemích mimo OECD v prvním čtvrtletí lehce vzrostla, a to zejména ve střední a východní Evropě, a zvlášť v Rusku," uzavřela.

Témata:  firmy ekonomika Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy