Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v Česku je špatná, regulace se stále zvyšují, zlobí se podnikatelé

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Přes 80 procent podnikatelů míní, že se v roce 2016 proti předchozímu roku jejich regulatorní zátěž zvýšila. Vyplývá to z průzkumu mezi 805 členy Hospodářské komory (HK), o jehož výsledcích dnes na setkání HK nazvané ČR, země razítkům a lejstrům zaslíbená, informoval její prezident Vladimír Dlouhý. Na 0,4 procenta podnikatelů odpovědělo, že se regulatorní zátěž meziročně snížila, mezi fyzickými osobami se nenašel nikdo s tímto názorem.

Podle studie sdružení evropských hospodářských komor Eurochambers v evropských firmách z každého vytvořeného eura spolkne 12 centů práce vynaložená na splnění povinností uložených státní mocí. Ty mají podobu vyplňování formulářů, shánění všelijakých potvrzení, soustavného dohlížení na soulad s předepsanými závaznými normami, odzbrojujícího čekání na vydání nezbytného rozhodnutí. "V Česku je to ještě horší," uvedl Dlouhý.

Jako nejhorší opatření v rámci celé ankety byla zvolena častá změna zákonů, nařízení a vyhlášek. Na dělené druhé a třetí místo se dostalo velké množství a zákonů, nařízení a vyhlášek a velký prostor pro libovůli státních orgánů.

Co se týká platebních povinností v daňovém systému, 83 procent všech firem vadí vysoké pojistné odvody na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění, které způsobují výrazně větší pokřivení českého podnikatelského prostředí než daňové zatížení.

V rámci jiných než vlastních platebních povinností v daňovém systému více než polovina všech firem označila nejhorší známkou četnost a rozsah různých dalších podání adresovaných finančním nebo celním úřadům, kam spadá například i kontrolní hlášení nebo elektronické evidence tržeb (EET).

Mezi činnostmi přímo nesouvisejícími s podnikáním se jako jednoznačně nejhorší ukázalo zdlouhavé čekání na rozhodnutí státního orgánu či soudu. Komora neustále upozorňuje na to, že například v délce stavebního řízení patří Česko mezi nejpomalejší země na světě.

Témata:  podnikatelé hospodářská komora Vladimír Dlouhý

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy