Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po konci intervencí výnosy dluhopisů porostou, předpovídají analytici

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Analytici odhadují, že po ukončení kurzového závazku ČNB porostou výnosy českých státních dluhopisů, především těch s kratší dobou splatnost. Zatím není zcela jasné, kdy centrální banka přestane korunu uměle oslabovat. Může se to ale stát kdykoli po 1. dubnu.

Dluhopisy využívají zahraniční investoři mimo jiné jako nástroj pro uložení nakoupených korun, které chtějí po ukončení závazku prodat za eura. Záporné výnosy dluhopisů, kdy fakticky investoři platili státu za to, že mu půjčili, by tak měly přestat.

Zahraniční investoři drží přes dvě pětiny českých státních dluhopisů vydaných v korunách. V absolutní částce jde o 602 miliard z celkových 1,433 bilionu korun dluhopisů vydaných na domácím trhu. Celkově má stát ke konci února vydané dluhopisy za 1,647 bilionu korun.

"Zahraniční hráči budou po exitu držené dluhopisy prodávat a jejich výnosy tak skokově vzrostou," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. V okamžiku exitu ale podle něj nebude na trhu nikdo, kdo by dluhopisy chtěl kupovat se záporným výnosem. "Poptávka po nich vzroste až v okamžiku, kdy výnosy budou opět v kladných hodnotách, zejména z řad domácích finančních institucí, pro které nebyly dluhopisy s výrazně negativním výnosem zajímavé," dodal.

I podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška by se měly výnosy státních dluhopisů rychle vrátit do standardního režimu, v němž více zohledňují kreditní riziko země než očekávání vývoje směnného kursu.

"Nečekejme však žádný výraznější růst výnosů dluhopisů, a to zejména do té doby, než Evropská centrální banka ukončí své kvantitativní uvolňování," upozornil hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

"Výnosy českých státních dluhopisů by se měly normalizovat po odlivu spekulativního kapitálu a při očekávání zvyšování úrokových sazeb v roce 2018 a dále," dodal hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Témata:  dluhopisy Ministerstvo financí České republiky ČNB

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy