Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meziroční inflace v březnu vzrostla na 2,6 procenta. Konec intervencí byl správný, pochvalují si odborníci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Spotřebitelské ceny zůstaly v březnu na úrovni měsíce února (meziměsíční změna 0,0 %). Tento vývoj ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddíle alkoholické nápoje a tabák, které bylo kompenzováno snížením cen v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 %, což bylo o 0,1 procentního bodu více než v únoru. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční inflace se tak i v březnu držela nad dvouprocentním inflačním cílem České národní banky. Centrální banka minulý čtvrtek ukončila devizové intervence, které zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR.

"Dnešní čísla potvrzují, že odstranění kurzového závazku byl správný krok, protože zrychlení je vidět u jádrové složky, zatímco meziroční růst cen potravin a pohonných hmot mírně zpomalil," komentoval čísla ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Nad dvouprocentním cílem ČNB by se podle něj inflace měla držet po celý letošní rok.

Z potravin v březnu meziročně zdražily vejce a máslo zhruba o pětinu, cukr o víc než čtvrtinu, sýry o víc než 16 procent a pečivo o devět procent. Ceny pohonných hmot vzrostly o téměř 17 procent. Lihoviny se prodávaly dráž o zhruba čtyři procenta a tabákové výrobky o téměř pět procent. Stouply platby za nájemné, vodu, elektřinu i tuhá paliva, ceny stravovacích služeb se zvýšily o šest procent.

Naopak ke snížení inflace působilo zlevnění bytového vybavení a zařízení domácnosti, zemního plynu o víc než sedm procent a tepla a teplé vody o 0,7 procenta. Ceny zboží úhrnem meziročně vzrostly o 2,5 procenta, ceny služeb o 2,7 procenta.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle alkoholické nápoje a tabák způsobilo zvýšení cen piva o 2,9 % a tabákových výrobků o 0,5 %. V oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti se zvýšily především ceny zboží a služeb pro běžnou údržbu domácnosti o 2,1 %. Růst cen v oddíle odívání a obuv ovlivnilo zvýšení cen oděvů o 0,9 % a obuvi o 1,1 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byly vyšší zejména ceny ovoce o 4,1 %, pekárenských výrobků a obilovin o 1,1 %, masa o 0,7 %, sýrů o 1,4 %, jogurtů o 4,0 %, másla o 2,9 %, nealkoholických nápojů o 2,2 %.

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v březnu působil pokles cen v oddíle rekreace a kultura v důsledku nižších cen dovolených s komplexními službami o 6,1 %. Pokles cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byl způsoben především cenami zeleniny, které byly nižší o 10,7 %, z toho ceny plodové zeleniny o 18,4 %. V oddíle ostatní zboží a služby se snížily zejména ceny výrobků a služeb pro osobní péči o 0,8 %. Vývoj cen v oddíle doprava ovlivnily ceny pohonných hmot, které po šesti měsících růstu v březnu klesly o 0,6 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly v březnu meziměsíčně o 0,1 procenta, zatímco ceny služeb o 0,2 procenta klesly.

Témata:  inflace ceny zboží zdražování CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy