reklama

Zabývat se budou stavem globální ekonomiky a otázkou, jak zajistit, aby pokračovala v oživení. Zasedání se koná v době, kdy se řada zemí obává protekcionistických opatření nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Již dnes vystoupí na tiskových konferencích ředitelka MMF Christine Lagardeová a prezident SB Jim Yong Kim. V pátek se koná zasedání finančních představitelů skupiny největších světových ekonomik G20 a v sobotu bude následovat jednání Mezinárodního měnového a finančního výboru (IMFC), který určuje strategii MMF.

Měnový fond tento týden předpověděl, že tempo růstu světové ekonomiky v letošním roce zrychlí na 3,5 procenta z loňských 3,1 procenta. Příští rok pak fond počítá s dalším zrychlením na 3,6 procenta. Zároveň ale varoval, že hospodářské oživení ohrožují protekcionistické tendence v mezinárodním obchodě.

"Nejvýznamnější hrozbou je obrat směrem k protekcionismu, který by vedl k obchodní válce," uvedl hlavní ekonom MMF Maurice Obstfeld. Takový vývoj by podle něj způsobil růst spotřebitelských cen a pokles produktivity, což by vyústilo v nižší reálné příjmy domácností.

Trump slibuje, že ochrání americký průmysl před zahraniční konkurencí, zejména před přílivem levného zboží z Mexika a Číny. Snaží se také přimět firmy k výrobě ve Spojených státech a hrozí zavedením vysokých dovozních cel.

Lagardeová minulý týden upozornila, že oživení světové ekonomiky po šesti letech neuspokojivého hospodářského růstu začíná nabírat na tempu, ale čelí řadě potenciálních hrozeb - od politické nejistoty po již zmíněný protekcionismus.

"Dobrou zprávou je, že po šesti letech neuspokojivého růstu světová ekonomika nabírá na tempu," uvedla Lagardeová. "Současně jsou zde jasná rizika: politická nejistota, meč protekcionismu, který visí nad světovým obchodem a přísnější finanční podmínky," dodala.

Před protekcionismem v mezinárodním obchodě minulý týden varoval i generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría. "Otevřené trhy zůstávají zárukou růstu a blahobytu," prohlásil.