reklama

Ačkoli bylo zlato v uplynulých měsících se ziskem 16 % nejvýkonnějším aktivem, pomalu se dostává na druhou kolej. Aktuálně se do popředí dere stříbro, které od počátku roku narostlo o 17 %. To, že bílý kov skutečně nabírá na síle, dokazuje jeho hodnota, která se přibližuje k hranici 17 $ a je nejvýše od června 2015.

Stříbro bylo, stejně jako zlato, v hlubokém medvědím spánku

Vrchol zažívaly oba zmiňované kovy v roce 2011; od té doby se až do konce loňského roku výrazně propadaly. Zlato pokleslo o 45 %, stříbro ještě výrazněji, o cca 72 %. Dnes se podle všeho medvědí trend u stříbra obrací a kov opět nastupuje na scénu. Z grafu je patrné, že si bílý kov na přelomu roku „vykroužil" své pomyslné dno a jasný nástup v letošním roce signalizuje, že by již mohl být připraven na vývoj směrem vzhůru.

Stříbro, rozkolísaný bratranec zlata

Stejně jako zlato, je i stříbro považováno za skutečnou tvrdou měnu. Pro své vzácné vlastnosti uchovává bohatství po tisíce let: je odolné a přitom snadno dělitelné a dobře přenosné, jeho forma je po celém světě konzistentní, a přitom má skutečnou hodnotu. Na rozdíl od papírových bankovek, které jsou jen dílem a vůlí dnešních vlád, je stříbro „zvukem" peněz. Drahé kovy zároveň ochrání majetek bez ohledu na to, co zmítá tržním hospodářstvím, případně celou populací.

Na rozdíl od zlata je stříbro mimo jiné také průmyslový kov

Stříbro není jen reálným aktivem, který spolu se zlatem představuje v dobách nejistých bezpečný přístav pro uchování bohatství a případně dosažení zisku. Stříbro má široké zastoupení a využití v průmyslu. Boom solární energie stále víc zvyšuje jeho spotřebu a je klíčovým prvkem mnoha high-tech oborů. Takováto využití zároveň činí stříbro více citlivé na ekonomické zpomalení než zlato.

Je nasnadě, že dnešní globální ekonomika není v dobré kondici. Americké hospodářstí roste pomaleji než by bylo záhodno, podobně je na tom Evropa nebo Japonsko a čínský obr, největší světový spotřebitel komodit, roste dokonce nejpomaleji od roku 1990.

Až do nedávna se stříbro chovalo jako průmyslový kov a mělo tendence více reagovat na vnější ekonomické vlivy. Letos, zdá se, pochytilo manýry kovů drahých a začíná nabírat dech. Ti, kdo se chtějí pojistit proti zpomalujícímu ekonomickému vývoji, chatrnému finančnímu systému nebo nevypočitatelným akciovým trhům, tak činí kromě zlata i prostřednictvím stříbra.

Stříbro je ve srovnání se zlatem levné

Oproti zlatu je stříbro výrazně levnější a dostupnější širším vrstvám. Jeho cena se stále drží na přijatelné hodnotě, je ale jen otázkou času, jak dlouho to vše ještě potrvá. Poměr, který srovnává cenu zlata s cenou stříbra, je nicméně stále vysoký, aktuálně dokonce o 23 % vyšší, než je jeho dvacetiletý průměr. Z následujícího grafu je patrné, že pokaždé když se poměr dostal do stínované oblasti, obrátil se vývoj rychle zpět. To naznačuje, že stříbro má v běžných cenách větší růstový potenciál než zlato.

Zlato čeká podle experta aspoň trojnásobný růst

Americký investiční poradce a zakladatel a šéf společnosti Casey Research Doug Casey zmíněné ukazatele považuje za pouhý začátek zlatého býčího trendu. Jsme podle něj na pokraji velké finanční katastrofy, která bude mít mnohem horší následky než krize z let 2008 a 2009. Tehdy se centrální banky snažily ubránit masivním tiskem peněz, který ovšem trvá dodnes a způsobuje tak neustálý růst celosvětového dluhu. Podle Douga Caseyho se před těmito globálními destrukcemi dá majetek uchránit právě prostřednictvím drahých kovů. Cena zlata proto podle něj v následujících letech vzroste minimálně trojnásobně, u stříbra možná ještě více.