Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB ve čtvrtek sazby zřejmě nezvýší

ČNB
ČNB
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Bankovní rada České národní banky na svém prvním zasedání po ukončení kurzového závazku zvyšovat úrokové sazby nebude. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK.

Zvyšování sazeb ekonomové očekávají nejdříve ve druhé polovině roku, spíše na přelomu letošního a příštího roku. Kroky ČNB budou podle nich ovšem záviset na vývoji kurzu koruny. Pokud totiž neposílí, zvyšování sazeb může zahájit ČNB dříve, upozornili analytici.

"První měnové jednání po konci kurzového závazku patrně příliš nového nepřinese. Bankovní rada bude považovat za potřebné ještě chvíli vyhodnocovat vývoj po exitu a ohledně dalšího směřování měnové politiky tak pravděpodobně moc nového nenaznačí," uvedl například hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Sazby podle něj začne ČNB zvyšovat v druhé polovině roku.

Upozornil, že vývoj kurzu koruny je již několik týdnů po ukončení kurzového závazku ČNB relativně klidný. "To je způsobeno tím, že většina hráčů sázející na její posílení již korunu nakoupila dopředu a po samotném exitu tak o ní již není dostatečný zájem. Zároveň při mírném posílené koruny začnou své pozice uzavírat spekulanti, korunu tak začnou prodávat a tím ji opět oslabovat," uvedl.

Vedení ČNB přitom podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška nemůže zcela ignorovat skutečnost, že konec devizových intervencí zatím téměř nevedl ke zpřísnění měnových podmínek. "Očekávám tedy vyjádření, že by takové zpřísnění bylo na místě a pokud k němu nedojde posílením koruny, urychlí se zvýšení sazeb. Přesto bude vyjádření zřejmě opatrné a bez naznačení časového rámce," uvedl.

Témata:  ČNB CZK (česká koruna) ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy