reklama

Nechtít nic měnit je to, po čem mnozí touží, avšak zároveň marně přemýšlí nad tím, jak ušetřit rodinnému rozpočtu. Probírat se jen položkami nestačí. Pokud ale víte, že neutrácíte za zbytečnosti, pak se zaměřte na stálé platby za plyn, elektřinu a mobilní služby.

tip – Změňte dodavatele energií

Ušetřit na energiích se dá. Nutné je jen vyjít ze své komfortní zóny a začít se zajímat o konkurenční nabídky. Trh se vyvíjí a ceny se stále mění, proto neusněte na vavřínech a neplaťte za plyn a elektřinu zbytečně. A jak získat levnější energie?

  • Snažte se vyjednat lepší ceny u stávajícího poskytovatele.
  • Porovnejte nabídky konkurenčních dodavatelů a přejděte k levnějšímu.

Změny se rozhodně nemusíte obávat. Za přechod od jednoho dodavatele ke druhému nic nezaplatíte. Jen se ujistěte, že nejste u vašeho stávajícího vázáni smlouvu a že vám nehrozí vysoké sankce za porušení obchodních podmínek. Změna obvykle trvá tři měsíce.

TIP: Pokud se nechcete vůbec o nic starat, pak můžete využít služeb portálu Ušetřeno.cz. Nejenže snadno a rychle získáte přehled o aktuálních nabídkách, ale zároveň si prostřednictvím zákaznické linky můžete sjednat zdarma změnu dodavatele.

tip – Neplaťte zbytečně za telefon

Máte sjednaný výhodný neomezený tarif? Jste rádi, že můžete volat od rána do večer a nestarat se o to, kolik minut provoláte? Podívejte se čas od času do měsíčního vyúčtování a zjistěte si, zda se vám neomezené volání a zasílání SMS opravdu vyplatí. Možná sami usoudíte, že by vám levnější mobilní tarif s omezenými službami bohatě vystačil.

Stejně jako u dodavatele energií je vhodné při výběru nového mobilního tarifu porovnávat aktuální nabídku operátorů. Do srovnání určitě zařaďte také předplacenou kartu. I ta vám může nabídnout výhodné ceny mobilních služeb.

tip – Plaťte hotově a mějte výdaje pod kontrolou

Pokud vám peníze mizí a vy nevíte kam, pak vyměňte platební kartu za hotovost. Platit v obchodech kartou je velmi pohodlné, snadné a rychlé. Tento způsob ale u mnohých vede k většímu a zbytečnějšímu utrácení. Peníze nemáte tolik pod dohledem a nevidíte, jak vám z peněženky každý den mizí. Poté se podíváte jednou za čas na účet a zděsíte se.

Platit hotovostí se vyplatí. Plánujte si, kolik můžete utratit za den, za týden, za měsíc. Pište si velké i malé výdaje a na konci měsíce se podívejte, za co byste v příštím období mohli ještě ušetřit. Říkat si, že zbytečnosti nekupujete, nestačí.