Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Míra zadlužení v EU roste nejvýrazněji v Česku

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Brusel - Míra zadlužení členských zemí EU se v prvním čtvrtletí zvýšila na 84,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 83,6 procenta v závěru předchozího čtvrtletí. ČR měla na konci prvního čtvrtletí v rámci EU šestý nejnižší poměr vládního dluhu k výkonu ekonomiky.

Nejvýrazněji podíl státního dluhu k HDP vzrostl v České republice, a to o 3,1 procentního bodu na 39,9 procenta. Dál ale zůstává jeden z nejnižších v unii. Vyplývá to z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat. V závěru loňského roku byla zadluženost České republiky čtvrtá nejnižší v EU.

Nejvýraznější pokles míry zadlužení během prvního čtvrtletí zaznamenalo Řecko, a to o 2,9 procentního bodu na 176,2 procenta HDP. Poměr řeckého dluhu k HDP však nadále zůstává nejvyšší v EU.

Naopak nejnižší zadlužení vykázalo ve čtvrtletí Estonsko, kde podíl státního dluhu k HDP činil pouze 9,2 procenta.

Rozpočtový deficit členských zemí EU se v prvním čtvrtletí snížil na 1,0 procenta HDP z 1,2 procenta v předchozím kvartálu. Rozpočtový přebytek České republiky ve stejném období vzrostl na 1,0 procenta HDP z 0,5 procenta.

Témata:  EU Česká republika HDP ČR

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy