Praha - Loni spotřeba piva v Česku stagnovala na 143 litrech na hlavu a letos klesne. Lepší to naopak bude s exportem zlatavého moku do zahraničí. Uvedla to výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.
Kroky současné vlády označuje Ferencová za morové rány pro české pohostinství. "Začalo to tím, že sebrali hospodským automaty, potom přišla kontrolní hlášení, elektronická evidence tržeb a nyní zákaz kouření," uvedla. S jednotlivými kroky sama souhlasí, byly podle ní ale nařízené v příliš krátké době za sebou.
V červenci se snížil prodej piva v restauracích meziročně o devět procent. "A to fungovaly zahrádky," uvedla Ferencová. S přicházejícím podzimním obdobím podle ní bude situace horší.
Trh s pivem se podle Ferencové mění, čím dál větší váhu má prodej piva v plechovkách a piva v sudech ubývá. Letos v červenci meziročně vzrostla spotřeba piva v plechovkách o 54 procent a řada podniků dala v poslední době peníze do plniček plechu.
Loňská výroba českých pivovarů byla rekordní, meziročně stoupla o 1,9 procenta na 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka. Z hlediska exportu se nejvíce piva vyvezlo na Slovensko, do Německa a Polska. Ze zemí mimo Evropskou unii pak do Ruska, Koreje a Spojených států.
Témata: pivo, restaurace, pivovary
Související
11. května 2024 10:00
8. listopadu 2022 13:25
9. října 2022 19:36
4. října 2022 16:14
30. srpna 2022 16:15
22. července 2022 12:27