Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proruská propaganda pracuje.: Situace v Katalánsku je srovnávána s Krymem

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Do hledáčku proruských médií, jejichž obecným cílem je podle deníku El País mimo jiné narušit jednotu EU, se nyní dostalo Katalánsko. Krizi spojenou s referendem o nezávislosti tohoto španělského regionu tato média staví naroveň situaci na Krymu v roce 2014.

Podle analytika Bretta Schaffera chce Rusko zasít svár a oslabit evropskou demokracii. Moskva jakoukoli účast popírá.

Analýza proruských médií podle El País ukazuje, že jejich pokrývání nynějšího dění v Katalánsku ve španělštině, angličtině, němčině a ruštině výrazně vzrostlo. Všechna sledovaná média španělskou vládu a justici viní z násilného utlačování tohoto regionu na severovýchodě země. Madrid podle těchto zpravodajských organizací vyslal do Barcelony polovojenské jednotky, hrozí občanská válka a EU pasivně přihlíží.

Ruská média přirovnávají krizi spojenou s katalánským referendem o nezávislosti k ruské anexi Krymu v roce 2014 a ke kurdskému referendu o nezávislosti, které v Iráku proběhlo v pondělí. Prokremelský list Vzgljad například uvedl, že "Španělsko násilně potlačuje katalánské jaro".

"Nejedná se o propagandu sovětského typu či něco podobného. Nejsou to ani všechno falešné zprávy," říká německý analytik Brett Schaffer ze Sdružení pro zajištění demokracie (ASD). "Ve své podstatě se Rusko snaží vyvolat svár, aby mohlo pomalu oslabovat evropskou demokracii a instituce," dodává.

Podle El País televize RT, zpravodajská síť, kterou jako svůj propagandistický orgán financuje Kreml, užívá svého španělskojazyčného portálu k šíření zpráv o dění v Katalánsku, v nichž zpochybňuje španělskou ústavu. Od sklonku srpna vydala RT na tomto portálu 42 článků o krizi v Katalánsku se zavádějícími titulky, například "EU bude respektovat nezávislost Katalánska, ale to bude muset absolvovat přijímací proces".

Na RT vedle informací, jež vychází z postojů ruské vlády, obvykle nalézají odezvu i zprávy aktivistů, jako je Julian Assange, který se linii Kremlu názorově blíží, napsal dále deník El País.

Témata:  Španělsko Katalánsko noviny a tisk Rusko Krym referendum

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy