Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrubý zisk Lesů ČR tento rok poklesne, odhaduje se až o 42 procent

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos očekává pokles hrubého zisku o 42 procent na 3,78 miliardy korun. Důvodem je přetlak nabídky nad poptávkou, což snižuje cenu dřeva na trhu.

Podnik odhaduje, že nižší ceny dřeva budou letos znamenat meziroční snížení zisku asi o 1,5 miliardy korun. Letos také vzroste těžba méně hodnotného dřeva z takzvaných nahodilých těžeb, zejména půjde o dřevo poničené kůrovcem. "Lesům ČR také klesají příjmy z dotací a klesá jim zisk z finančního operací, protože po odvodech peněz státu jim klesá finanční majetek," uvedl generální ředitel Daniel Szórád.

Letos Lesy ČR předpokládají, že by měly státu ze svých zisků a volných peněz odvést 5,6 miliardy korun. Loni odvod státu činil 8,22 miliardy korun. Peníze z vytvořených zisků podnik státu posílá od roku 2013.

Očekávané dopady nižších cen dřeva do zisku podle Szóráda potvrdily výsledky prvního čtvrtletí, kdy hrubý zisk firmy klesl meziročně o 35 procent na 1,6 miliardy korun. Meziroční pokles cen dřeva asi o 13 procent způsobil snížení zisku o 358 milionů korun. Podnik také o 14 procent snížil těžbu, což znamenalo snížení zisku o 462 milionů korun. Nejvíce klesla mýtní těžba, z níž má dříví nejvyšší ceny.

Celoročně však podnik očekává, že v těžbě zopakuje loňských 7,7 milionu metrů krychlových. "Zatím jsme těžby omezili, aby se na trhu co nejdříve vyrovnala nabídka s poptávkou," řekl Szórád. Při optimistickém vývoji by se podle něj mohly do konce září nabídka s poptávkou vyrovnat a ceny dřeva by mohly začít růst. Ve čtvrtém čtvrtletí by pak podnik chtěl zvýšit i mýtní těžby.

Podnik dnes také prezentoval výsledky svého hospodaření ve srovnání se státními lesy v Polsku, Rakousku, Německu a na Slovensku. Podle Szóráda Lesy ČR loni v porovnání dosáhly nejvyššího hrubého zisku na hektar lesní půdy, bez započítání rozpuštěných rezerv to bylo asi 150 eur (4050 korun). Následovaly státní lesy Bavorska s 87 eur (2350 Kč) a státní lesy Rakouska s 53 eur (1430 Kč). Státní lesy v Polsku a na Slovensku vykázaly zisk 14 (380 Kč) a 11 eur (300 Kč) na hektar.

Lesy ČR většinu prací v lesích i prodeje dřeva zadávají soukromým firmám prostřednictvím každoročních pětiletých tendrů zhruba pro pětinu území. Největším obchodním partnerem Lesů ČR je společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Témata:  Lesy ČR lesy

Aktuálně se děje

17. května 2024 18:27

EU uvalila sankce na Voice of Europe, posvítila si i na ruská média

Evropská unie sankcionovala čtyři mediální subjekty, které šíří ruskou propagandu. Kromě agentury RIA Novosti a deníku Izvestija a Rossijskaja Gazeta byly uvaleny sankce také na platformu Voice of Europe, kterou Česko už na konci března umístilo na národní sankční seznam. O sankcích informovala Rada EU. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.