Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost klesá, firmy toho ale využívají, rozohnil se Rath

David Rath
David Rath
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Míra nezaměstnanosti v Česku klesá a postupně pracují všichni, kdo pracovat chtějí. Upozornil na to někdejší hejtman a exministr David Rath s tím, že mnohé firmy proto začínají mediální ofenzivu, že nemají pracovníky a potřebují dovézt síly ze zahraničí. Potřebují další expanzi.

Podle Ratha je nízká míra nezaměstnanosti nepochybně lepší než vysoká nezaměstnanost. Považuje ale za nutné říci, že u nás je dosahována díky mzdovému dumpingu, který je umocňován uměle vytvářenou „slabou" korunou . Nízká nezaměstnanost je tak díky chudobě těch, kteří pracují.

Jako příklad uvádí sklad společnosti Amazon. "Různí politici se tam ukazovali s tím, jak je to super, že vzniknou tisíce pracovních míst. Vznikla hlavně místa skladníků a řidičů, navíc v místě, kde je nezaměstnanost z celé země nejnižší - pár kilometrů od Prahy. Megaskladiště funguje především pro německou klientelu. Nadnárodnímu gigantu se vyplatí zásobovat německé zákazníky ze skladu v Česku u Prahy a to jen proto, že český skladník a řidič dělají za zhruba třetinovou mzdu oproti německému zaměstnanci. Zajímavé by bylo zjistit, zda Amazon nakoupil alespoň za tržní cenu pozemek a nebyl taky příjemcem nějakých „dotací – úlev" opět vybraných z daní chudého obyvatelstva. Pokud ano, pak je to ukázka toho, jak velcí jsme troubové," píše na blogu na aktualne.cz Rath.

Český zaměstnanec tak prý dostává necelou třetinu toho co jeho kolega v Německu, ale přitom nakupuje zboží za takřka stejné ceny. Ukazuje to na cenách pohonných hmot, ale i potravinách, o ošacení ani nemluvě. "Český pracovník je tedy zhruba 3x - 4x chudobnější, než srovnatelný Němec. Takto se prosperující stát s bohatými občany vybudovat nedá- za 25 let se na tom takřka nic nezměnilo. Je skoro jisté, že se budeme další desítky let plácat v tomtéž. K tomu se sem nahrnou práci odmítající migranti s požadavkem, abychom je živili, čímž se situace ještě zhorší," podotkl.

České vlády podle Ratha dlouhodobě selhávají ve schopnosti přitahovat do Česka kvalitní investice, tedy ty, které pro zemi přinesou nevyšší zisk a přitom mají nižší doprovodné negativní náklady, co se týče dopadů třeba do životního prostředí, nebo co do nebezpečnosti a náročnosti práce. V tomto ohledu prý nejlepší přitáhnout finančnictví, bohatší turisty a malé, střední podnikání. Ve finančnictví totiž podle exministra nemáme co nabídnout, vyjma toho, že každému jeho peníze prolustrujeme horem dolem, což je sílící trend. Proto pak není divu, že je sem ze zahraničí nikdo nechce posílat, ukládat a zde investovat.

Malé a střední podnikání podle Ratha vlády dlouhodobě ignorují, respektive hledají cesty jak je co nejvíc přidusit. "Bohužel premiér Sobotka a ministr Babiš ještě přitvrdili. Tak nadnárodním gigantům se daří stát ždímat na nejrůznějších úlevách a pobídkách. Chceš tu skladovat, smontovat kde co? Dáme ti zdarma pozemek v tzv. průmyslové zóně, nemusíš platit daně. Zatímco malopodnikatel se dočká veřejného označení za „zloděje" a napaří se mu evidence tržeb a přidají další kontroly k současnému zástupu kontrolorů z nejrůznějších úřadu. Proto je potřeba nabrat dalších 13 tisíc úředníků, aby byla buzerace co nejefektivnější," uvedl exministr.

Rath závěrem uvádí, že i přes optimisticky vypadající čísla o nízké nezaměstnanosti a celkovém růstu HDP jdeme ve výsledku špatnou cestou. Je to podle něj cesta do otroctví, protože i za socialismu ekonomika číselně rostla, ale lidé zůstávali chudí. "Současný nárůst represe lidem zavírá ústa a ničí podnikatelskou iniciativu. Ani za totality jsme neměli tolik policistů, tolik vězňů, tolik odposlechů, tolik kamer a tolik úředníků. Nízké výdělky odsuzují lidi k údělu chudoby. Stahování skladů a montoven pak mění naše životní prostředí v těžko popsatelnou ohavnost. Čím dál tím víc se náš život začíná podobat tomu, jak jsme žili v podmínkách reálného socialismu. Sen o prosperující zemi s bohatými a svobodnými obyvateli, žijícími v harmonii s přírodou se rozplynul. Vítejte v zemi skladů, montoven a taky všudypřítomných úřadů a represe," uzavřel.

Témata:  David Rath 1 ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy