Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko chce zavést visegrádskou rozvojovou banku

Peníze, CZK
Peníze, CZK
Foto: Pixmac

Varšava - Polsko jedná s Maďarskem o vytvoření regionální rozvojové banky, která by se zabývala investicemi do infrastruktury ve střední Evropě. Do projektu plánuje zapojit rovněž ČR a Slovensko.

Uvedl to podle agentury Reuters polský premiér Mateusz Morawiecki po středečním setkání se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem.

"Hovořili jsme o visegrádské rozvojové bance. Můžeme si dovolit banku, která by podporovala rozvoj infrastruktury v regionu," řekl Morawiecki po návratu z jednání v Budapešti.

"(S Orbánem) potvrzujeme, že o to máme zájem. Pokud bude odezva Čechů a Slováků příznivá, můžeme tuto banku rychle vytvořit," dodal.

Upozornil, že jeho kabinet nezměnil svůj skeptický postoj k přijetí eura v blízké budoucnosti, a to navzdory výzvám místních ekonomů, kteří se snaží vládu přimět k brzkému vstupu do eurozóny a k udržení Polska v blízkosti jádra EU.

Témata:  Polsko banky Visegradská čtyřka CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy