reklama

Podle ministryně tento krok odráží růst slovinské ekonomiky. Obchodní a průmyslová komora však varovala, že opatření bude mít negativní dopad na konkurenceschopnost podniků.

Zvýšení minimální mzdy podle komory zasáhne především odvětví s nízkou přidanou hodnotou, například textilní a dřevařský průmysl. Minimální mzdu ve Slovinsku, které má kolem dvou milionů obyvatel, podle komory pobírá zhruba 33.000 zaměstnanců.

V České republice se minimální mzda od ledna zvýšila o 11 procent na 12.200 Kč. Za minimální mzdu v ČR pracuje asi 132.000 lidí.

Hrubý domácí produkt Slovinska se v loňském roce zvýšil o 4,4 procenta, a to díky příznivému vývoji exportu a investic. V letošním roce počítá tamní vláda s nárůstem ekonomiky o dalších 3,9 procenta.

Slovinská vláda před blížícími se parlamentními volbami čelí silnému tlaku odborů na zvyšování mezd ve státním sektoru. Ve středu se konala jednodenní stávka zhruba 30.000 státních zaměstnanců a příští měsíc se čekají další stávky policistů, zdravotních sester a učitelů, pokud vláda do té doby nepřikročí ke zvýšení mezd.