Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výběr daní se státu daří, loni se opět vybralo víc

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Stát loni vybral na daních 979,7 miliardy korun, což ve srovnání s rokem 2016 představuje nárůst téměř o 69 miliard Kč. Do státního rozpočtu zamířilo z vybrané sumy 689,4 miliardy korun. Část peněz převedl stát v souladu s rozpočtovým určením daním krajům a obcím, dvě procenta z daní obdržel Státní fond dopravní infrastruktury. Uvádí to návrh státního závěrečného účtu, který vláda předložila Sněmovně.

Obce loni dostaly z daní 206,3 miliardy korun a kraje 64,4 miliardy. Fond dopravy získal z daní 19,6 miliardy korun. Šlo o část spotřebních daní z pohonných hmot, ze silniční daně a z poplatků za dálnice.

Nejvýznamnější položkou v daňových příjmech byla daň z přidané hodnoty. Úřady na ní vybraly přes 381 miliard, do státního rozpočtu z ní zamířilo 266 miliard korun. Od loňského roku se zvýšil podíl obcí na vybrané DPH, a to z předchozích 20,83 procenta na 21,4 procenta. Od letošního roku pak obce dostávají 23,58 procenta, letos by tak mohly dostat navíc asi 8,5 miliardy korun.

Podle vlády lze vyšší výběr DPH přičíst nově zavedeným opatřením, hlavně elektronické evidenci tržeb, jejíž první fáze začala 1. prosince 2016 a druhá 1. března 2017. Ministerstvo financí odhaduje, že státnímu rozpočtu přinesla loni EET navíc 4,1 miliardy korun. Kontrolní hlášení k DPH pak přineslo navíc asi 4,2 miliardy Kč. Naopak snížení sazeb DPH na stravovací služby a na tisk připravilo státní rozpočet o 0,8 miliardy korun.

Kontrolní hlášení u plátců DPH, které platí od 1. ledna 2016, se podle ministerstva pozitivně projevilo i na výběru daní z příjmů firem. Státní rozpočet od nich loni získal 115 miliard korun. Mezi další vlivy vyššího výběru patřil podle ministerstva rychlejší růst ekonomiky a také boj s daňovými úniky.

Témata:  daně ekonomika státní rozpočet finance peníze

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy