Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Číňané masivně investují do portugalské energetiky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

LIsabon - Čínská státní firma China Three Gorges (CTG) nabídla 10,8 miliardy dolarů (skoro 231 miliard Kč) za zbylý podíl v portugalské energetické firmě EDP. Uvedla to ve svém pozdním pátečním sdělení v Lisabonu. V případě úspěchu by získala kontrolu nad největším producentem a distributorem elektřiny v Portugalsku a největší portugalskou firmou z hlediska objemu aktiv vůbec. Šlo by zároveň o jedno z největších převzetí evropské společnosti Číňany.

CTG, která v EDP již vlastní podíl ve výši 23 procent, navrhla cenu s téměř pětiprocentní prémií nad páteční závěrečnou burzovní hodnotou akcií EDP. Portugalská společnost má čistý dluh 13,8 miliardy eur (zhruba 352 miliard Kč).

O tom, že čínská firma, jejíž název je odvozen od přehrady Tři soutěsky, kterou provozuje, chce koupit zbylých 77 procent a využít EDP jako platformu k další mezinárodní expanzi ve výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů, se spekulovalo již déle než rok, připomněla agentura Reuters. Čínské firmy v Portugalsku skupují aktiva od infrastruktury přes pojištění až po bankovnictví od vypuknutí portugalské dluhové krize v letech 2010 až 2013.

CTG uvedla, že je "plně odhodlána zachovat portugalskou identitu a autonomii EDP". Předseda vlády António Costa již dříve novinářům řekl, že portugalská vláda nemá vůči této nabídce žádné námitky. Navrhovaný obchod může nicméně podle agentury Reuters otestovat připravenost Evropské unie (EU) odevzdat Číně velké infrastrukturní podniky v členských státech.

V EDP drží téměř pětiprocentní podíl ještě další čínská státní firma CNIC. Zbylými velkými akcionáři jsou americké firmy Capital Group a Blackrock. Obchod by mohl narazit i u amerických dozorčích orgánů, protože divize obnovitelných zdrojů EDP Renovaveis je klíčovém hráčem na tamějším trhu s větrnou energií, napsala agentura Reuters.

EDP má téměř deset milionů odběratelů elektřiny a 1,6 milionu odběratelů zemního plynu. Vlastní větrné a solární elektrárny ve Spojených státech.

Témata:  Portugalsko Čína energetika ekonomika obchody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy