reklama

V úvahu proto přicházela buď opakovaná dražba, nebo prodejní tendr. "Věřitelé Poldi a Poldi Trade schválili jako další pokračování prodejního procesu opakovanou dražbu. Ta se bude konat koncem června tohoto roku," uvedl Sigmund. Termín bude podle něj ještě upřesněn.

Podnik, který je částí někdejšího rozsáhlého koncernu, je od loňského prosince v konkurzu a zaměstnanci dostali výpovědi. Společnost Compagnia del mediterraneo Steel měla za huť zaplatit 261 milionů. Podle údajů z obchodního rejstříku firma sídlí v Brně a vznikla letos 2. března. Její vyjádření se nepodařilo získat. Sigmund uvedl, že žádnou vysvětlující zprávu od firmy nedostal.

Společnosti Poldi a Poldi Trade byly ohodnoceny na 180 milionů korun. Nejnižší podání dražitelů stanovil věřitelský výbor stejně jako při dubnové dražbě na 160 milionů. Kromě Compagnia del mediterraneo Steel tehdy projevila zájem o huť také společnost Opimo Trade se sídlem ve Velké Polomi. Sigmund uvedl, že před opakovanou dražbou se uskuteční dvě prohlídky podniku pro zájemce.

Podle obchodního rejstříku společnost Poldi dosud patří skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru. Fungování před lety začaly komplikovat dluhy, například dodavatelům materiálů, energií a dalším, které dosáhly stovek milionů korun. Následkem bylo zpožděné vyplácení mezd i o několik měsíců. Loni byl provoz podniku většinou zastavený.

Soud loni v březnu povolil reorganizaci firmy, vedení se ale nepodařilo splnit podmínky, například splacení dluhů, jež vznikly před úpadkem společnosti. Pomoci měl nový investor, jednání ale nevyšla. V Poldi dříve fungovaly provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování. V obou firmách Poldi a Poldi Trade ještě donedávna pracovalo 150 lidí.