Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina na ekonomickém dně, země bude potřebovat záchranný program

Peníze, zlato
Peníze, zlato
Foto: Heraeus Metallhandelsgesellschaft

Londýn - Ukrajina pravděpodobně bude v příštích letech od Mezinárodního měnového fondu (MMF) potřebovat další záchranný program. Uvedl to dnes Institut pro mezinárodní finance (IIF). Ukrajině by podle IIF mohlo v letech 2019 až 2021 chybět až 16,5 miliardy dolarů (zhruba 360 miliard Kč), napsala agentura Reuters.

"Pokud výrazně nezesílí příliv kapitálu, Ukrajina bude pravděpodobně v příštích letech potřebovat novou podporu ze strany MMF," píše se v analýze IIF. Kyjev nyní doufá, že během příštích tří až šesti měsíců obdrží splátku 1,9 miliardy dolarů ze současného záchranného programu, který by měl skončit v příštím roce.

IIF ve své analýze upozorňuje, že Kyjev čekají rozsáhlé splátky dluhů a že na jeho příjmy budou mít negativní dopad nové plynovody obcházející ukrajinské území, díky kterým nebude muset Rusko platit Ukrajině tranzitní poplatky.

Ukrajina se následkem špatného hospodaření a konfliktu s proruskými separatisty na východě země dostala na pokraj státního bankrotu. Měnový fond proto v roce 2014 schválil program hospodářské pomoci v celkovém objemu 17,5 miliardy dolarů. Ukrajina zatím z tohoto programu získala pouze 8,4 miliardy dolarů.

Témata:  Ukrajina Mezinárodní měnový fond (MMF) ekonomika peníze

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy