Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový zákon: ČNB může vydávat i pamětní bankovky

bankovky
bankovky
Foto: ČNB

Praha - Česká národní banka (ČNB) může vydávat vedle pamětních mincí i pamětní bankovky pro sběratelské účely. Umožní jí to zákon, který dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O podpisu ČTK informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Centrální banka hodlá vydávat pamětní bankovky při příležitostech mimořádného významu. Pamětní bankovky vydává nyní řada bank a vyhledávají je sběratelé.

První pamětní stokorunová bankovka bude podle dřívějšího vyjádření guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka vydána příští rok ke 100 letům národní měny. Bude na ní místo Karla IV. první československý ministr financí Alois Rašín, od běžné bankovky se bude lišit také velikostí. Ke stému výročí československé, respektive české koruny chce ČNB vydat i pamětní minci v hodnotě 10.000 korun.

Centrální banka také novelou získá výhradní právo emitovat obchodní mince - české dukáty. Nejsou zákonnými penězi, nemají nominální hodnotu a nepodléhají puncování. Emise obchodních mincí podle materiálu představuje pokračování více než sto let trvající tradice vydávání obchodních mincí na českém území.

V této souvislosti se také ruší zákon z roku 1976 o ražbě československých dukátů. Zákon již neodráží současný stav, kdy je emise mincí svěřena výhradně ČNB. Zpřesňuje se zároveň ustanovení o výrobě pamětních mincí tak, že je bude možné vyrábět pouze z drahých kovů.

Témata:  ČNB zákony Miloš Zeman

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy