reklama

„To, že růst cen ropy znamenal pro USA pád do recese, dnes již neplatí,“ tvrdí ekonom Samuel E. Rines pro server National Interest. Podle všeho bude v USA poněkud vyšší míra inflace. Místo 2% procent předpokládaných Fedem by měla dosáhnout 2,25%. USA totiž již cena ropy tolik netíží. Vedle přechodu na nové technologie, se totiž Spojené státy staly největším producentem ropy na světě s podílem 15% na celosvětové těžbě.

Znamená to, že jsou nejen schopny pokrýt celou svoji spotřebu, ale jsou schopny ropu i vyvážet, což je oproti předešlým ropným krizím rozdíl. Tehdy totiž byly Spojené státy čistým dovozcem. Navíc by těžba ropy a její vyšší cena mohla pomoci americké ekonomice. Největšímu těžařskému státu Texas loni vzrostlo HDP o 5% a jeho 1,75 biliónová ekonomika tvoří 9% ekonomiky USA. Pokud by byl Texas nezávislým státem, jeho ekonomika by byla dnes zhruba na úrovni Itálie.

Vyšší ceny ropy jsou především spásou pro těžařské země.. Saudská Arábie se díky pokračujícímu konfliktu v Jemenu dostala do obrovských finančních problémů. Byla dokonce nucena poprvé v dějinách zavést některé daně včetně DPH. Vyšší ceny ropy by měly pomoci zalepit díru ve státním rozpočtu.

Daleko méně by měly vysoké ceny pomoci chřadnoucí Venezuele. Země je totiž již v tak velkém stádiu rozkladu společnosti, že zde příval petrodolarů bez hlubokých sociálních a politických reforem nepomůže.

Naopak radovat se může Rusko. To už není „velkou čerpací stanicí“ jak je v 90. letech nazývali někteří politici a není na vývozu ropy tak závislé. Díky vysokým cenám ropy, by se letos Rusko mohlo dostat ze schodku, a jeho rozpočet by mohl být vyrovnaný či dokonce přebytkovým.

A jak jsme na to my? V současné době stojí benzín v průměru 32,50 Kč za litr, což je nejvíce od roku 2015. Podle odborníků ceny ještě porostou. Vedle zvyšujících se cen ropy na světových trzích je na vině i zpomalené posilování koruny.

Podle odhadu hlavního ekonoma společnosti BH Securities Štěpána Křečka pro Hospodářské noviny, by se do začátku prázdnin mohla průměrná cena benzinu vyšplhat až na více než 33 korun, nafta by pak měla stát přes 32 korun.

Pokud zůstanou ceny ropy na vysokých úrovních ještě déle, jsou scénáře ještě černější. „Nelze vyloučit růst cen benzinu v Česku průměrně do pásma 34,50 až 34,70 koruny za litr," uvedl pro HN hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda,

Cena ropy letí vzhůru od rozhodnutí prezidenta Donalda Trupma vypovědět nukleární dohodu s Íránem. Nepříznivě ji také ovlivňuje situace na Blízkém východě.