reklama

Spotřebitelské ceny v Česku v květnu meziročně stouply o 0,1 procenta, zpomalily tak růst z 0,6 procenta v dubnu. Květnová inflace byla nejnižší od počátku letoška, informoval dnes Český statistický úřad.

Zpomalení růstu spotřebitelských cen bylo dáno hlavně menším meziročním zdražením u lihovin a piva než v dubnu a také meziročním zlevněním zemního plynu.

"Celková meziroční inflace byla v květnu v souladu s očekáváním ČNB, přičemž skutečnost odpovídala její prognóze, i pokud jde o cenový vývoj v jednotlivých složkách spotřebního koše," sdělil Tomáš Holub, ředitel měnové sekce centrální banky.

Podle prognózy ČNB se inflace v průběhu druhého čtvrtletí opět dočasně sníží do blízkosti nuly. V závěru letošního roku se však začne zvyšovat a na horizontu měnové politiky dosáhne 2% cíle, který následně mírně překročí. Celkové nákladové tlaky na růst spotřebitelských cen se v letošním roce obnoví. V domácí ekonomice náklady na celém horizontu prognózy dále porostou vlivem zvyšujících se mezd i ceny kapitálu v podmínkách pokračujícího růstu ekonomické aktivity.

"Zároveň postupně odezní aktuálně silně protiinflační působení dovozních cen vyvolané poklesem cen průmyslových výrobců v eurozóně. K návratu inflace na cíl přispěje i prognózou předpokládané používání kurzu jako nástroje měnové politiky do poloviny roku 2017," konstatovala ČNB na svém webu.

Ekonomové očekávají, že inflace bude ještě nějakou dobu nízká, stoupat začne až s koncem léta. "Inflace v květnu sice zamířila těsně do blízkosti nuly, nicméně půjde spíše o krátkou epizodu, která na konci léta skončí. V inflaci se začnou ve větší míře projevovat rostoucí ceny pohonných hmot a zřejmě postupně vyprchá i efekt levnějších potravin," uvedl například analytik ČSOB Petr Dufek.