Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otřese brexit finančními trhy? Libra by vůči dalším měnám výrazně oslabila

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Rozhodnutí Britů o vystoupení z EU by zatřáslo finančními trhy a znamenalo oslabení libry vůči dalším měnám včetně koruny.

Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. České akcie by zřejmě reagovaly poklesem. Největší problém by nastal při další nejednotnosti EU, jež by podle nich mohla vyústit v propad trhů, včetně českých akcií, a kurzu koruny k hlavním světovým měnám. Referendum o takzvaném brexitu se uskuteční 23. června.

"Případné vystoupení Velké Británie z EU by nejspíše krátkodobě negativně ovlivnilo finanční trhy," řekl ČTK analytik společnosti Deloitte David Marek. Zvýšená nejistota by podle něj nahrávala 'bezpečným přístavům', jako je dolar, švýcarský frank či zlato. Česká finanční aktiva, včetně koruny, mezi ně nepatří, proto je vyšší pravděpodobnost negativní reakce než naopak, dodal.

Ředitel pro finanční trhy společnosti Creditas Roman Koděra v případě brexitu očekává zvýšenou rozkolísanost a posílení koruny k libře minimálně k letošnímu maximu, které je 33,40 Kč/GBP. Trh se snaží zajistit s předstihem, libra proto již od začátku roku výrazně oslabila z 38,70 na současných 34,40 Kč/GBP.

Domácí akcie budou kopírovat případnou nervozitu globálních trhů. V tom případě by se ani pražská burza nevyhla poklesu a zasaženy by byly zejména akcie bank, dodal.

Témata:  Brexit Velká Británie ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy