Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle posledních dat by se neměl měnit pohled ČNB na intervence, říká Singer

Miroslav Singer, bývalý guvernér ČNB
Miroslav Singer, bývalý guvernér ČNB
Foto: ČNB

Praha - Podle končícího guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera by se neměl měnit pohled na ukončení režimu devizových intervencí. Singerovi končí na konci června druhý šestiletý mandát. Ve funkci ho nahradí Jiří Rusnok.

"Pro mě je to zpráva, že se ekonomika vyvíjí tak, jak jsme čekali," uvedl Singer v rozhovoru pro ČTK.

Potřeba udržovat měnové podmínky uvolněné přinejmenším v dosavadním rozsahu přetrvává. Bankovní rada proto 5. května znovu konstatovala, že Česká národní banka neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než v roce 2017. "Bankovní rada přitom vidí jako pravděpodobné ukončení závazku v polovině roku 2017. Domácí cenový vývoj je stále pod vlivem silných protiinflačních nákladových vlivů ze zahraničí, jejichž intenzita i doba trvání jsou větší, než předpokládaly předchozí prognózy," informuje cnb.cz.

Z posledních dat vyplývá, že růst mezd za první čtvrtletí i samotný výkon ekonomiky byl vyšší, než centrální banka očekávala. Inflace se pak v květnu vyvíjela v souladu s odhady ČNB.

"Data se od prognózy vychylují jedním či druhým směrem. Je pravda, že ta výchylka hlavně u mezd šla směrem k vyšším mzdám. Neřekl bych ale, že tam vidím nějakou kvalitativně významnou změnu. Trvá to, že se objevují tlaky, které by mohly vést k přitvrzení měnové politiky někdy kolem poloviny příštího roku," uvedl Singer.

Podle Singera příští rok odezní jednorázový vliv čerpání peněz z fondů EU z loňska, který zhoršuje výsledek ekonomiky v letošním roce. "Ten příští rok by mohl být již ve zdravém, příznivém růstu," uvedl.

Témata:  ČNB Miroslav Singer ekonomika

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy