Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit? Jsme připraveni, říká polský ministr financí. U Maďarů mají naopak obavy

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Varšava/Budapešť - Zatímco v mnoha zemích EU se s napětím očekává, jak dopadne referendum o brexitu, Varšava je v klidu. Dle ministra financí Pawla Szalamacha je Polsko na případný odchod Británie z EU dobře připraveno. Maďarsko má naopak obavy.

Ačkoli polský vývoz do Spojeného království je menší v porovnání s obchodem s Německem, takzvaný brexit by mohl podle analytiků způsobit výkyvy i méně významných evropských měn. Klíčový ukazatel, který naznačuje očekávanou kolísavost polského zlotého vůči euru, dosáhl v úterý tříletého maxima a výsledek referenda z 23. června tak vyvolává napětí.

Szalamacha ale dnes na tiskové konferenci řekl, že Varšava je na možnost, že Britové odhlasují odchod z evropského bloku, připravena. "Pokryli jsme zhruba 70 procent našich úvěrových potřeb. Můžeme v klidu sledovat, co se stane na trzích v červnu a červenci," řekl Szalamacha.

"Případný odchod Británie z Evropské unie by mohl bezprostředně snížit tempo růstu maďarské ekonomiky o 0,3 až 0,4 procentního bodu," řekl maďarský ministr hospodářství Mihály Varga.

Maďarsko by podle něj brexit negativně pocítilo z toho důvodu, že Británie patří mezi jeho deset největších obchodních partnerů. Varga poukázal i na značné investice, které mají Britové v Maďarsku - v zemi například působí obchodní řetězec Tesco nebo telekomunikační operátor British Telecom.

"Musíme také vzít v úvahu, že Británie je čistým přispěvatelem do (rozpočtu) EU a její odchod by mohl ovlivnit podpůrné programy, díky nimž se Maďarsko nachází ve velmi příznivé pozici čistého příjemce," upozornil ministr.

Podle průzkumu agentury YouGov pro list The Times by odchod Británie z EU nyní podpořilo v referendu 46 procent dotázaných, zatímco setrvání v bloku jen 39 procent. Jedenáct procent respondentů se stále nerozhodlo a čtyři se nechystají jít hlasovat vůbec. Průzkum pro list The Times, který YouGov zveřejnila minulé pondělí, ještě přisuzoval náskok jednoho procentního bodu zastáncům setrvání Británie v EU.

Témata:  Polsko Maďarsko Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy