reklama

Cestování automobilem k Jadranu je pro většinu českých turistů nejschůdnější variantou, která přináší svobodné plánování cesty, individuální zastávky a relativní komfort, pokud tedy nedojde na popojíždění v kolonách. Na výběr se nabízí dvě základní varianty. Přes Slovensko a Maďarsko nebo přes Rakousko a Slovinsko. Jaké jsou ale mezi trasami rozdíly, kde si odpočinout a co vidět v Chorvatsku?

Cestování do Chorvatska přes Slovensko a Maďarsko

Jestliže plánujete dovolenou v Chorvatsku, pak první trasa, která se nabízí vede z Prahy přes Slovensko a Maďarsko až do Splitu. Její délka je přibližně 1 100 km a časově ji lze zvládnout projet za 12 hodin. K hlavním bodům cesty patří Brno, Bratislava a dále města Csorna, Szombathély a Záhřeb.

Z pohledu finančních nákladů patří cesta přes Maďarsko k těm průměrným. Za desetidenní slovenskou dálniční známku zaplatíte 10 EUR (250 Kč) a maďarská desetidenní dálniční známka vyjde na 3 500 HUF (238 Kč). V Chorvatsku si připravte přibližně 47 HRK (160 Kč) za cestu do Zábřehu a dále pak 200 HRK (680 Kč) při sjezdu ve Splitu, konkrétně u vesnice Dugopolje.

Cestování do Chorvatska přes Rakousko a Slovinsko

Většina turistů volí pro cestu autem do Chorvatska klasickou trasu přes Rakousko a Slovinsko. Trasa je dlouhá přibližně 1 084 kilometrů. A pokud nebudou na dálnici dopravní komplikace, lze do Splitu dojet za deset hodin a třicet minut. Cesta je oproti trase přes Maďarsko rychlejší, za to je větší pravděpodobnost hustší dopravy.

Finančně je trasa na dálničních poplatcích o stokorunu dražší. Za předpokladu, že se stihnete přes Slovinsko vrátit do sedmi dní. Cena desetidenní rakouské dálniční známky pro rok 2019 je 9,20 EUR (230 Kč), za sedmidenní dálniční známku ve Slovinsku zaplatíte 15 EUR (375 Kč) a dále opět počítejte s poplatky za průjezd chorvatské dálnice. Dálniční mýto do Záhřebu stojí 48 HRK (163 Kč), za cestu do Splitu pak za mýtné v Chorvatsku zaplatíte 200 HRK (680 Kč).

Co vidět po cestě k moři do Chorvatska?

Cestu automobilem nemusíte projet na jeden zátah. Příjemnou zastávku nabízí krasová Plitvická jezera, která poskytují lákavé turistické trasy podél kaňonu i pod vodopády. K odpočinku a osvěžení jsou vhodná také jezera Dubrava a Vranské jezero, jenž se rozprostírají podél dálnice A4 nedaleko od Chorvatsko-Maďarských hranic.