Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit by mohl mít vážný dopad na HDP v Česku, varuje Špidla

Vladimír Špidla
Vladimír Špidla
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Berlín - Vystoupení Británie z Evropské unie by mohlo mít dopad na českou ekonomiku v řádu desetin procenta HDP. Dnes to uvedl šéfporadce českého premiéra Vladimír Špidla.

Celkové dopady takzvaného brexitu, o němž budou Britové hlasovat v referendu už ve čtvrtek, se podle něj dají ale jen těžko odhadnout, rozhodnutí by však mohlo mít důsledky třeba i pro fungování Severoatlantické aliance.

"Leccos je možné, včetně toho, že může dojít k nárůstu nacionalismu a může dojít k nečekaným dalším vývojům, například těžko si lze představit, jaký to bude mít důsledek pro NATO, těžko si představit, jaký to bude mít důsledek pro Velkou Británii samotnou," míní Špidla.

Šéfporadce ministerského předsedy Bohuslava Sobotky připomíná, že Británie má vojenské základny ve Skotsku, které by podle pozorovatelů mohlo v případě brexitu požadovat samostatnost.

"Stejně tak nikdo neumí odhadnout, co to udělá s britským politickým životem, co to udělá s jednotlivými stranami, jak to zasáhne konzervativce, jak labouristy," řekl ČTK také Špidla v Berlíně, kam zamířil v rámci česko-německého strategického dialogu.

Témata:  Vladimír Špidla Brexit Česká republika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy