Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo přestává masivně podporovat zelenou energii, dotkne se to i Česka

Větrné elektrárny
Větrné elektrárny
Foto: Pixmac

Berlín - Masivní podpora zelené energie v Německu skončila. Spolkový sněm dnes schválil zákon, který má snížit růst nákladů, které v ceně elektřiny nesou spotřebitelé. Zmírnit by se mělo i přetěžování přenosové soustavy, které se dotýká i Česka.

Velkorysá podpora zelených zdrojů vedla v Německu k prudké expanzi větrných a solárních zařízení. To ale v největší evropské ekonomice prudce zvýšilo náklady na energii, protože nové zdroje stlačily dolů burzovní cenu proudu. Tím vzrostl i rozdíl mezi reálnou a garantovanou cenou elektřiny, který doplácejí spotřebitelé. Ti nyní platí v rámci koncové ceny elektřiny 6,35 centu (1,71 Kč) za kilowatthodinu na podporu obnovitelných zdrojů, v roce 2010 to ještě bylo 2,05 centu (55 haléřů) za kilowatthodinu.

Pro nové elektrárny už nebudou vypisovány garantované výkupní ceny elektřiny na 20 let, ale přejde se na systém tržních aukcí. Kdo bude po státu požadovat nejmenší podporu na provoz svého zařízení, ten dostane povolení k jeho uvedení do provozu.

Úřady také stanoví roční limity na instalaci nových větrných elektráren na pevnině i na moři i na solární elektrárny a zařízení na biomasu.

Zvláštní omezení bude platit pro severní Německo, kde vznikají větrné elektrárny nejrychleji. Kvůli nedostatečné infrastruktuře ale vznikají problémy při přenosu elektřiny z těchto zdrojů do míst s největší spotřebou na jihu Německa, což vedlo v minulosti i k přetěžování přenosových soustav okolních zemí včetně Česka.

Zákon dnes Spolkovým sněmem prošel hlasy vládních křesťanských a sociálních demokratů. Zelení a Levice varovali před zbrzděním odklonu od získávání energie v jaderných elektrárnách a spalováním fosilních paliv.

Témata:  Německo energetika větrné elektrárny

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy