Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Placení v restauraci? Koronavirová krize překopala zvyky Čechů. Průzkum

Mastercard
Mastercard
Foto: Pixabay

Platbu kartou v restauracích začalo po koronavirové krizi upřednostňovat 34 procent Čechů. Lidé k platbám také častěji využívají mobilní aplikace. Více zaměstnanců má zájem o stravenkové karty, papírové stravenky by si chtělo nechat 13 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Up Česká republika, která podniká v oblasti firemních benefitů, mezi asi 500 respondenty.

Za nouzového stavu restauratéři při prodeji přes okénka nebo dovoz kvůli vyšší bezpečnosti a hygieně platbu kartou vyžadovali. Bezkontaktní způsob platby podle Up za nouzového stavu volily tři čtvrtiny zákazníků, pětina lidí zůstala u platby v hotovosti. Zvýšilo se také využívání plateb mobilními aplikacemi. Na základě zkušenosti z koronavirové krize chce mobilním telefonem nyní platit 20 procent Čechů.

"Nárůst jsme zaznamenali i u placení stravenkovými kartami, ať už přímo fyzickou kartou nebo skrze mobilní telefon. Očekáváme, že tento trend nebude slábnout, ba naopak," uvedl generální ředitel společnosti Up ČR Stéphane Nicoletti. Stravenkou kartu má podle společnosti Up zhruba pětina zaměstnanců, uvítalo by ji dalších 41 procent. Sněmovna v současnosti projednává vládní návrh na zavedení stravenkového paušálu jakožto alternativy ke stravenkám.

Data společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy a zpracovává deset procent obratu v české gastronomii, ukazují, že v lednu a únoru 27 procent lidí ve stravovacích provozech platilo kartou, 70 procent v hotovosti. Zbytek využíval stravenky nebo jiné metody, uvedl za Storyous Rudolf Kotas.

Tržby restaurací se ani po uvolnění opatření nevrátily na předkrizovou úroveň. Ještě na konci června měli restauratéři podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka návštěvnost na úrovni 30 až 50 procent.

Veřejnost měla kvůli zamezení šíření koronaviru zakázán vstup do stravovacích zařízení od 14. března. Restaurace, kavárny a hospody mohly občerstvení vydávat jen přes okénko nebo rozvozovou službu. Zahrádky s obsluhou se mohly otevřít 11. května, vnitřní prostory od 25. května. Zákaz mít otevřené vnitřní prostory mezi 23:00 a 06:00 hodinou skončil 1. července.

Témata:  platební karty restaurace průzkumy Češi ekonomika

Související

Aktuálně se děje

8. května 2025 19:01

Rakovina mízních uzlin. V čem je nemoc, kterou trpěl Jiří Bartoška, zákeřná?

Rakovina mízních uzlin, odborně nazývaná lymfom, patří mezi závažná onkologická onemocnění, která postihují lymfatický systém – klíčovou součást lidské imunity. Tato nemoc je zákeřná především tím, jak nenápadně a tiše se může rozvíjet, často bez výraznějších příznaků, a přesto zasáhnout celý organismus. A právě tato její vlastnost bývá osudná – lidé se k lékaři dostávají až ve chvíli, kdy už je nádor v pokročilém stádiu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

4 důvody, proč je online fakturace lepší než Excel

4 důvody, proč je online fakturace lepší než Excel

Rozjíždíte podnikání a čeká vás první faktura? Nepřidávejte si víc práce, než je nutné. Místo ručního vyplňování tabulek sáhněte rovnou po online fakturačním nástroji. Spoustu věcí vyřeší za vás – automaticky vyplní údaje na fakturách a postará se o jejich legislativní správnost. S online fakturací můžete začít hned a bez placení.