Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V provozu zůstalo 43 procent gastropodniků, ostatní jsou zavřené

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Po dvou týdnech od uzavření prostor restaurací či kaváren, které nyní mohou fungovat pouze prostřednictvím výdejových okének, zůstalo oproti polovině září v provozu zhruba 43 procent podniků. Zatímco u stále fungujících provozoven tržby klesly zhruba o pětinu až čtvrtinu, celkový propad tržeb v oboru činí až 70 procent. Vyplývá to z dat poskytovatele pokladních systémů společnosti Dotykačka.

Podle Dotykačky tak mají gastropodniky provozující výdejní okénka slibnou šanci na záchranu před krachem. Jde především o restaurace, bistra a kavárny, které v současných podmínkách zvládají zachovat provoz nejsnáze.

"Tržby těchto podniků skutečně nejsou o tolik nižší než v běžném režimu. Proměnila se ale skladba toho, co lidé nakupují. Zatímco za normálních okolností tvoří kolem 60 procent obratu jídlo a 25 až 30 procent alko i nealko pití, teď tvoří jídlo 75 procent tržeb a na nápoje připadá pouhá desetina. To se logicky odráží v zisku. Na nápojích totiž prodejci mají podstatně vyšší marže," uvedl ředitel společnosti Dotykačka Petr Menclík.

Vedle toho se zároveň mění i vytížení podniků. Na rozdíl od běžného provozu, kdy je hlavní nápor kolem poledne a pak znovu až ve večerních hodinách, aktuálně si lidé pro jídlo chodí celé odpoledne. Křivka prodejů je tak podle Menclíka v průběhu dne výrazně vyrovnanější. Navečer se spolu s jídlem o něco víc prodává i pivo, prodeje ostatních nápojů jsou minimální. Současnou situaci tak podle Mencílka nejlépe zvládají podniky provozující kuchyň, naopak nejvíc postižené jsou bary, čistě pivní koncepty a kluby. U klubů zachovalo alespoň částečný provoz pouze pět procent podniků.

Celkový propad gastro oboru je tak způsoben především úplným uzavřením více než poloviny provozů. Menclík ovšem upozorňuje, že i restaurace, které zůstaly v provozu, musí nyní vážit každý výdaj.

Společnost Dotykačka nyní gastropodnikům i maloobchodu nabízí bezplatný objednávkový portál Vyzvednisi.cz. V portálu je zaregistrováno přes 1500 restaurací, které přes něj za uplynulý týden udělaly přes 2000 objednávek. Portál mohou podle Menclíka využívat i podniky, které využívají pokladní systém od jiných společností. Firma nyní připravuje zavedení možnosti on-line plateb přes portál.

Témata:  restaurace

Související

Aktuálně se děje

3. července 2025 18:50

Nebude to jen 1,5 °C. Extrémní počasí oteplí planetu o mnohem víc, bojí se vědci

Navzdory častým zprávám o rekordních vlnách veder, extrémním počasí a neochotě některých států jednat se svět podle aktuálních vědeckých odhadů pravděpodobně vyhne nejhorším scénářům globálního oteplení. Vše ale nasvědčuje tomu, že do konce století se planeta ohřeje přibližně o 2,7 °C oproti době před průmyslovou revolucí. Tento výhled, přestože lepší než předpokládaný nárůst teploty o 4 až 5 stupňů z minulých dekád, zůstává alarmující a představuje vážné riziko pro stabilitu ekosystémů i samotné lidstvo.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Vláda, ilustrační fotografie.

Komentář

Česko hospodaří nejlépe za šest let, roli hraje několik faktorů. Příští rok to bude jiné

Vládě se v červnu podařilo přebytkovým hospodařením snížit letošní kumulovaný deficit státního rozpočtu, který tak v polovině roku činil 152,4 miliardy korun, o takřka dvacet miliard méně než koncem května. Oproti loňskému konci června je nynější deficit o 26,2 miliardy korun nižší. To svědčí o pozvolně pokračujícím ozdravování veřejných financí. Naposledy byl červnový deficit státního rozpočtu nižší roku 2019, tedy před propuknutím covidové pandemie.