krev

Lékaři

Vědci objevili v krvi protein, který by mohl být ukazatelem cukrovky či rakoviny

Svět

Lékaři v krvi identifikovali protein, o němž se domnívají, že by mohl sloužit jako včasné varovné znamení pro pacienty, které ohrožuje riziko cukrovky a úmrtí na rakovinu. Lidé s nejvyššími hladinami takzvaného prostasinu mají dvakrát vyšší pravděpodobnost cukrovky a o 43 procent vyšší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu. Vyplývá to ze studie, o které informoval list The Guardian.

Ilustrační foto

Pražské nemocnice mají málo dárců plazmy, kterou se léčí covid-19

Domov

Dárců krevní plazmy s protilátkami proti koronaviru, kterou nemocnice využívají k léčbě covidem-19 nakažených osob v těžkém stavu, je málo. V posledních týdnech přitom spotřeba covidové krevní plazmy prudce roste. Některé pražské nemocnice proto apelují na ty, kteří se vyléčili z covidu-19, aby přišli krevní plazmu darovat. Mohou tak pomoci ostatním pacientům, kterým může plazma zachránit jejich zdraví, uvedl pro ČTK primář Transfuzního oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze Petr Turek.

Covid-19, ilustrační foto

V USA budou krevní plazmou léčit pacienty s covidem, úřad vydal mimořádné povolení

Svět

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil k mimořádnému použití k léčbě pacientů s covidem-19 krevní plazmu lidí, kteří už nemoc přestáli. Podle oznámení úřadu "známý přínos této látky převažuje nad jejím známým potenciálním rizikem". Podle nedělního oznámení FDA dostalo plazmu rekonvalescentů už 70.000 pacientů.

Koronavirus SARS-CoV-2

Svět

Co ovlivňuje průběh covidu-19? Vědci zveřejnili nová zjištění

Závažnější průběh onemocnění covid-19 může záležet na krevní skupině nakaženého a dalších genetických faktorech, domnívají se evropští vědci. Koronavirem SARS-CoV-2 se snáze nakazí lidé s krevní skupinou A a nemoc se těchto lidí častěji prokazuje těžšími příznaky, vyplývá ze zjištění publikovaných v odborném časopise The New England Journal of Medicine.

krev

Vědci zabodovali. Nový test odhalí z krve přes 50 druhů rakoviny

Svět

Nově vyvinutý test může v budoucnu pomoci z jediného vzorku krve odhalit více než 50 typů rakoviny ještě před tím, než daný člověk pocítí jakékoli příznaky. Zkoumá totiž v krvi přítomnost volné DNA z bujícího nádoru a pomocí strojové analýzy jejích modifikací dokáže určit nejen to, zda konkrétní pacient trpí rakovinou, ale i to, o jaký typ rakovinného onemocnění se jedná.

krev

Transfúze krve končily téměř vždy tragicky. Průlom nastal před 200 lety

Revue

Londýn - Význam krve si lidstvo uvědomovalo již ve starověku a též s převody "čerstvé" krve potřebným pacientům koketovali lékaři odedávna. Dlouho bylo oblíbenou všeléčebnou metodou pouštění žilou, které mělo odstranit škodlivé látky z těla. O transfuzi krve v dnešním slova smyslu se mohlo uvažovat, až když Angličan William Harvey objevil v roce 1616 krevní oběh. První úspěšnou přímou transfuzi krve z člověka na člověka provedl před 200 lety, 25. září 1818, britský profesor porodnictví James Blundell v Londýně.

krev

Krev není voda: Co se stane, když ji budeme pít?

Revue

V posledních letech proběhl upírský boom, kdy jsme mohli vidět filmy, seriály, knihy, hlavně mladiství měli o toto téma velký zájem. Mnoho lidí se také ptá, jestli můžou přežít na krvi, podobně jako upíři.

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy