Nejvyšší soud USA

Donald Trump, 45. prezident USA

Nejvyšší soud bude řešit Trumpovo vyloučení z některých primárek

Svět

Nejvyšší soud USA v pátek uvedl, že rozhodne o případném vyloučení Donalda Trumpa z několika republikánských primárek před letošními prezidentskými volbami. Konkrétně se hodlá zabývat Trumpovým odvoláním proti verdiktu coloradského nejvyššího soudu, který ho ve státě z primárek vyřadil.

Federální Kongres Spojených států amerických

Americký nejvyšší soud povolil Kongresu žádat o Trumpovy daňové záznamy

Svět

Americký nejvyšší soud povolil dnes kongresovému výboru, aby po ministerstvu financí žádal okamžité předání daňové evidence bývalého prezidenta a miliardáře Donalda Trumpa. Ten ve tříletém právním sporu po soudu žádal, aby ministerstvu zabránil odevzdat jeho záznamy Kongresu, protože výbor je podle něj hodlá zveřejnit, píše agentura Reuters.

Těhotenství, ilustrační fotografie.

Svět

Potratové kliniky v USA už v reakci na rozhodnutí nejvyššího soudu končí provoz

V některých amerických státech začaly zavírat potratové kliniky bezprostředně poté, co nejvyšší soud v pátek zrušil právo amerických žen na přerušení těhotenství, dané verdiktem z roku 1973. Asi polovina z 50 amerických států pravděpodobně po přelomovém výroku nejvyšší americké soudní instance zavede nová omezení nebo zákazy potratů, uvedla britská stanice BBC. V některých státech přitom začal zákaz interrupcí již platit.

Těhotenství, ilustrační fotografie.

Americký nejvyšší soud zrušil právo na potrat dané verdiktem z roku 1973

Svět

Americký nejvyšší soud dnes zrušil právo na potrat dané verdiktem starým skoro 50 let. Ženy v celých USA podle něj měly právo na interrupci zhruba do 23. týdne těhotenství. To, že se nejvyšší soud, v němž nyní převažují konzervativní členové, rozhodl verdikt zrušit, se označuje za historický obrat.

Donald Trump, 45. prezident USA

Trump chce vyloučit imigranty ze sčítání, soud jeho plán nezastavil

Svět

Americký nejvyšší soud dnes odmítl žalobu proti plánu prezidenta Donalda Trumpa vyloučit imigranty bez povolení k pobytu ze sčítání obyvatelstva. Podle verdiktu je stížnost předčasná, protože zatím není jasné, kolik lidí by tento krok ze sčítání vyloučil a zda by to pak následně nějak ovlivnilo počet křesel, která se podle údajů ze sčítání lidu přidělují jednotlivým státům ve Sněmovně reprezentantů, informovala agentura AP.

Volby USA

Svět

Bezprecedentní intervence do voleb. Texas žaluje čtyři státy USA, opírá se o konspirační teorie

Georgia, Michigan, Pensylvánie a Wisconsin vyzvaly nejvyšší soud USA, aby odmítl žalobu, v níž Texas požaduje zneplatnění výsledků voleb v uvedených státech. Jejich zástupci texaskou stížnost odsoudili jako zneužívání justice či útok na demokracii. Texas se domáhá zvrácení vítězství demokrata Joea Bidena ve čtyřech státech a jeho snahu podpořili končící prezident Donald Trump i více než 100 republikánských členů Kongresu. Podle odborníků na volební právo žaloba nemá šanci na úspěch.

Donald Trump

Členka nejvyššího soudu USA podlehla rakovině, Trump v tichosti už vybírá jejího nástupce

Svět

Ve věku 87 let v pátek zemřela soudkyně amerického nejvyššího soudu Ruth Baderová Ginsburgová. Podle prohlášení soudu podlehla komplikacím spojeným s rakovinou slinivky břišní a poslední momenty prožila doma se svojí rodinou. Její úmrtí by podle agentury Reuters mohlo ještě více převážit poměr sil v devítimístném senátu nejvyššího soudu na stranu konzervativců, kteří měli dosud převahu pěti ku čtyřem.

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy