Ursula von der Leyenová

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbánova strana Fidesz vytáhla billboardy s von der Leyenovou

Svět

Maďarská vládní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána nechala v zemi nainstalovat billboardy, které cílí na šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Upozornila na to agentura Reuters. Pro Fidesz jde o začátek kampaně před volbami do Evropského parlamentu, které proběhnou v červnu 2024.

Ursula von der Leyenová

Svět

Předsedkyně Evropské komise jedná v Kyjevě o vstupu Ukrajiny do EU

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v sobotu přicestovala do Kyjeva na neohlášenou návštěvu, kde má jednat o možném rozšíření Evropské unie. Při svém setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským se má zabývat klíčovými otázkami týkajícími se vstupu země do EU. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

Ursula von der Leyenová

Evropská komise schválila upravený český plán obnovy

Svět

Evropská komise schválila Česku upravený Národní plán obnovy, který přinese dodatečných 2,2 miliardy eur (přes 56 miliard korun) na čistou energetiku a transformaci průmyslu. Praha může v rámci celého plánu využít 9,2 miliardy eur (přes 224 miliard korun). Šéfka EK Ursula von der Leyenová při té příležitosti navštívila českou metropoli.

Ursula von der Leyenová

Slovinsko navštívila von der Leyenová, slíbila stovky milionů eur z EU

Svět

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve středu navštívila Slovinsko, které v uplynulých dnech zasáhly ničivé povodně. Členské zemi EU slíbila ještě letos pomoc z unijního fondu solidarity v hodnotě 100 milionů eur. Příští rok by to pak mohl být až trojnásobek.

Ursula von der Leyenová

Předsedkyně EK von der Leyenová je v Kyjevě

Svět

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v úterý ráno dorazila do Kyjeva na Ukrajinu, která už déle než 14 měsíců válčí s Ruskem. Podle očekávání ji čeká setkání s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Petr Pavel

Pavel a von der Leyenová se místo Bruselu sejdou v Praze

Domov

Petr Pavel a Ursula von der Leyenová se nakonec setkají až počátkem května v Praze. Oba politici měli dnes jednat v Bruselu, kde je český prezident na třídenní pracovní návštěvě. Předsedkyně Evropské komise ale musela z rodinných důvodů z belgické metropole odcestovat.

Král Charles III.

Šéfka EK jednala s Karlem III., kritikům vadí zatahování panovníka do politiky

Svět

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová se dnes na hradě Windsor setkala s britským králem Karlem III. Schůzka se již předem stala terčem kritiky kvůli tomu, že by měl britský monarcha, pokud jde o podobná témata, podle zvyklostí zůstat neutrální, napsala agentura Reuters. Sunakův mluvčí v této souvislosti odmítl, že by se vláda snažila krále zatáhnout do politiky.

Ursula von der Leyenová

Svět

NYT žaluje EK kvůli zprávám mezi von der Leyenovou a šéfem Pfizeru

Americký deník The New York Times (NYT) se obrátil na nejvyšší soud Evropské unie ve snaze získat textové zprávy, které si předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová posílala se šéfem farmaceutické společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Žaloba byla podána 25. ledna, detaily však zatím Soudní dvůr EU neposkytl, zjistil web Politico

Ursula von der Leyenová

Von der Leyenová chce zařadit íránské revoluční gardy na teroristický seznam

Svět

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová je pro to, aby sedmadvacítka zařadila íránské revoluční gardy na seznam teroristických organizací kvůli tomu, jak Teherán pošlapává základní lidská práva. Von der Leyenová to podle agentury Reuters řekla dnes na okraj Světového ekonomického fóra (WEF) ve švýcarském Davosu.

Ursula von der Leyenová

Von der Leyenová: EU musí zvyšovat tlak na Rusko a dál podporovat Ukrajinu

Svět

Evropská unie musí pokračovat ve zvyšování tlaku na Rusko a v podpoře Ukrajiny, řekla dnes šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová po jednání se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem, jehož země nyní předsedá sedmadvacítce. Ta je podle von der Leyenové připravena v lednu Kyjevu vyplatit první část z úvěrového programu o celkové výši 18 miliard eur (431 miliard Kč). Uvedly to agentury Reuters a DPA.

Jens Stoltenberg

NATO a EU musí posílit spolupráci a podporu Ukrajiny, řekl Stoltenberg

Svět

Severoatlantická aliance a Evropská unie musí s ohledem na ohrožení představované Ruskem dále posílit svou spolupráci. Spojenci také musí ještě silněji podporovat Ukrajinu. Po dnešním podpisu společného prohlášení obou organizací to řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Ursula von der Leyenová

Svět

Von der Leyenová ubezpečila Zelenského o další podpoře EU pro Ukrajinu

O pokračující podpoře Evropské komise ubezpečila ve svém prvním novoročním telefonátu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom dnes na twitteru. Zelenskyj na stejné sociální síti EU za podporu poděkoval a uvedl, že Ukrajina očekává už v tomto měsíci první část přislíbené makrofinanční pomoci.

Josep Borrell

Vyšetřování korupce v Evropském parlamentu je podle unijních špiček znepokojivé

Svět

Belgické vyšetřování údajné korupce v Evropském parlamentu (EP) je velmi znepokojivé. Podle agentury Reuters to dnes řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell v reakci na razie a zatýkání evropských představitelů v souvislosti s podezřením, že přijímali peníze a drahé dary od Kataru. Obdobně se vyjádřila i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Ursula von der Leyenová

Von der Leyenová: Energetická krize vyžaduje další kroky, včetně nových investic

Svět

Evropská unie je díky dosavadním krizovým opatřením na začínající zimu energeticky zabezpečená, musí se ovšem připravovat na tu příští. Řekla to dnes předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová, která vyzvala k dotažení aktuálně projednávaných plánů, jako je spuštění společných nákupů plynu. Zároveň hovořila o potřebě dalších investic do odklonu od fosilních paliv a nastínila nový fond na rozvoj takzvaných čistých technologií.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy