Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé nemohou najít práci? Ne, prostě se jim nechce dělat, burcuje lid

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - V červnovém šetření se Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zabývalo problematikou nezaměstnanosti. Součástí šetření byl i blok otázek mapující názory občanů na současnou úroveň nezaměstnanosti v naší zemi, na její další vývoj, na důvod nezaměstnanosti a na obtížnost nalezení nové práce v místě bydliště.

Necelá třetina dotázaných (30 %) považuje současnou míru nezaměstnanosti za příliš vysokou. Bezmála tři pětiny (57 %) ji vnímají jako přiměřenou a 7 % jako příliš nízkou. 6 % oslovených pak k otázce nezaujalo žádný postoj, informuje soc.cas.cz.

Za příliš vysokou označovali nezaměstnanost častěji lidé hodnotící svoji životní úroveň jako špatnou (42 %) oproti těm s dobrou (23 %), dotázaní se základním vzděláním, obyvatelé Ústeckého a Jihomoravského kraje, sami nezaměstnaní, důchodci a z hlediska politické orientace lidé hlásící se jednoznačně k levici.

Mezi českými občany převládá názor, že nezaměstnanost v České republice zůstane v příštích dvou letech přibližně na stejné úrovni, ke kterému se přiklonila polovina respondentů (50 %). Více než čtvrtina (28 %) oslovených se domnívá, že nezaměstnanost v příštích 2 letech poroste, 13 % českých občanů je ale optimistických a očekává pokles nezaměstnanosti.

Významně skeptičtí k vývoji nezaměstnanosti jsou dotazovaní z Moravskoslezského kraje (32 % částečně se zvýší, 13 % rozhodně se zvýší a „jen" 37 % zůstane stejná), kteří pravděpodobně mimo jiné reflektují situaci kolem OKD. Fakticky skeptičtí jsou i respondenti z Ústeckého kraje, když 65 % z nich se přiklonilo k názoru, že se nic nezmění, což v kontextu tamní relativně nejvyšší míry nezaměstnanosti ze všech krajů ČR lze interpretovat spíše jako negativní očekávání. Obavy se zvyšování nezaměstnanosti ve větším podílu uvádějí samotní nezaměstnaní (zvýší se 40 %, z toho výrazně 15 %).

Dvě pětiny českých občanů (41 %) se domnívají, že většina nezaměstnaných si není schopna sehnat vhodnou práci, 15 % pak vyjádřilo názor, že většina nezaměstnaných nemůže sehnat vůbec žádnou práci a dvě pětiny dotázaných (40 %) se domnívají, že nezaměstnaní jednoduše nemají zájem pracovat.

Odpověď „nemá zájem pracovat" uváděli významně častěji dotázaní s dobrou životní úrovní. Odpověď „nemůže sehnat vůbec žádnou práci" se častěji objevovala u nezaměstnaných, lidí se špatnou životní úrovní vlastní domácnosti a dotázaných, kteří se politicky jednoznačně řadí k levici. Odpověď „nemůže sehnat vhodnou práci" se ve zvýšené míře objevovala mezi absolventy vysokých škol a dotázanými z Prahy.

Pětina českých občanů (21 %) považuje nalezení jakékoliv práce v místě bydliště za těžké, další 4 % to dokonce označila za úplně nemožné. Naopak 13 % dotázaných se domnívalo, že najít vhodnou práci není žádný problém, a téměř tři pětiny (58 %) respondentů se vyjádřily, že v místě jejich bydliště je možné najít práci, ale je těžké najít vhodnou práci.

Situaci na pracovním trhu v místě bydliště je regionálně podmíněna. Odpověď, že je těžké nebo nemožné najít jakoukoli práci, se objevovala ve zvýšené míře u dotázaných z Ústeckého, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Naopak zejména v Praze byl tento podíl podstatně nižší a naopak se tam ve zvýšené míře objevovala odpověď, že „není žádný problém sehnat vhodnou práci".

Témata:  nezaměstnanost průzkumy Češi lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy