Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Upozornění pro maminky: Podívejte se, jak kojení prospívá vám i vašim dětem

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Praha - Půl roku a déle kojí dítě jen 39 procent českých matek, přitom při propuštění z porodnice je výlučně kojeno přes 80 procent novorozenců a s příkrmem přes 95 procent.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje výlučně kojit do šesti měsíců věku. Poté se zavedením příkrmů pokračovat do dvou let i déle. Státní zdravotní ústav ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví vydal informační materiál o zdravotních přínosech kojení, dostávat ho budou maminky v porodnicích.

Kojení je ideální stravou pro miminko a je prospěšné i pro maminku, připomíná ministerstvo na svém webu při příležitosti právě skončeného Světového týdne kojení.

V mateřském mléce jsou látky podporující obranyschopnost dítěte, tím klesá riziko průjmu, rýmy, kašle, zánětů středního ucha, infekcí močových cest i náhlého úmrtí kojenců. Posilují se mentální schopnosti, kojené děti dosahují lepších výsledků ve škole a vyšších hodnot v testech IQ. Kojení snižuje rizika alergii či astmatu a do dospělosti zvyšuje ochranu před rozvojem obezity, cukrovky, vysokého tlaku a některých druhů rakoviny.

Kojení prospívá i matce, zmenšuje poporodní krvácení, snižuje riziko rakoviny prsu a vaječníků, cukrovky, řídnutí kostí, nemocí srdce a cév a například pomáhá chránit před poporodní úzkostí a depresí.

Témata:  matky ženy děti

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy