Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exotické ovoce doma v květináči: Jak plody plné vitamínů vypěstovat doma?

Ovoce, ilustrační fotografie
Ovoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Lahodné, neobvyklé, exotické ovoce můžete pěstovat na zahradě, na balkóně, ve skleníku i v bytě. Mezi nejnáročnější patří citrusy, snazší je například pěstování granátového jablka a ještě méně péče vyžaduje fíkovník. Lahodného ovoce můžete doma pěstovat spoustu, navíc vám plody zajistí přísun vitamínů.

Můžete si zakoupit malé keříky, nebo začít základu sami. V našich podmínkách je ideální složení substrátu z kompostu, rašeliny a písku nebo perlitu v poměru 1:1:0,5. Pro pěstování zvojte co největší květináč, ale pro některé menší rostliny stačí oběm dvou a více litrů.

Květináč postavte na teplé a světlé místo, ideální je parapet nad ústředním topením. Stoupající teplo zahřívá zespodu substrát a semínka se rychleji probouzí k životu.

Ananas

Ananas můžete snadno vypěstovat ze zralého ovoce zakoupeného v obchodě. Odkrojte dolní tvrdou část ananasu, listy i všechnu dužinu, aby vám zbyl jen dřík – ten zasaďte do zeminy a zalijte. Překvapující je, že pěstování ananasu je poměrně snadné, potřebuje jen světlo a trochu vody. Zálivka by měla být pravidelná, ideálně zalévejte, když je půda suchá. Ananas by měl začít nést ovoce do dvou let.

Kiwi

V našich podmínkách se dobře daří kiwi sibiřskému, které je mrazuvzdorné, ale na volné pěstování na zahradách se hodí spíše v teplejších oblastech. Kiwi sázíme tam, kde se bude moci plazit, hodí se tedy spíše na prostorné terasy do hlubokých květináčů. Plody této odrůdy jsou velké přibližně dva až tři centimetry, potřebuje slunné a chráněné místo.

Marhaník granátový

Nejlépe se marhaníku bude dařit na jižním okně, pěstovat ho ale můžeme také ve studeném skleníku a v teplých polohách i venku, když ho na zimu buď přemístíme do skleníku, nebo alespoň pořádně zakryjeme chvojím. Bude-li se mu dařit, odvděčí se třetím rokem květy a možná i malými jablíčky.

Mango

Pecku od manga nevyhazujte. Semeno nejprve opatrně vyjměte z vláknitého obalu, preventivně vykoupejte ve slabém roztoku hypermanganu a zasaďte kolmo jednou třetinou do kokosového substrátu. Ten totiž neobsahuje žádné choroboplodné zárodky bakterií ani plísní. Opět pro něj najděte slunné místo a zajistěte mu pravidelnou zálivku.

Liči

Liči má krásná lesklá černá semena, vyklíčí na teplém místě asi za 4 týdny. Vysévají se do směsi rašeliny a písku. Mladá rostlinka má načervenalé listy. Stromky se upravují řezem a máte-li štěstí, v domácích podmínkách se plodů dočkáte po osmi letech.

Fíkovník

Fík není velmi náročný na pěstování. Malý stromek fíkovníku zasaďte do plastového květináče a vždy po vyschnutí povrchu zeminy zalijte. Fíky mají rády slunce, proto se ujistěte, že mu budou vystaveny po celý den.

Nektarinky

Zakrslé nektarinky pěstujete v hlubokých květináčích, lépe se jim ale daří ve volné půdě. Plody mají pevnou, ale jemnou slupku, hmotnost dosahuje až 180g. Tyto stromky je opět vhodné vysadit do hlubokých květináčů. V horkých letních dnech potřebují častou zálivku, nejlépe brzy ráno a večer.

Témata:  ovoce rostliny

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.