Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínského prezidenta uvítá 21 dělostřeleckých salv, na místě budou i vojáci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Si Ťin-pching přiletí v pondělí do Česka bez první dámy a na Hradě bude přivítán při zvláštním ceremoniálu s mimořádnými vojenskými poctami. Protokoláři měli menší problém. Nemohli hledat inspiraci v minulosti, jelikož čínský prezident přiletí vůbec poprvé.

Bude vypáleno 21 dělostřeleckých salv. Naposledy byl takto cizí státník v Česku vítán v 50. či 60. letech, řekl dnes ČTK a Parlamentním listům ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt.

21 salv vzniklo v námořnictvu. Když se válečná loď blížila do cizího přístavu, vypálila salvu ze všech svých děl, aby dala najevo, že jsou prázdné. Protože lodě mívaly na každé straně deset děl, společně se signálním dělem jich bylo 21. Zvyk se začal časem používat pro přivítání významných návštěv.

Letadlo Si Ťin-pchinga by také mohly při přeletu nad Českem doprovázet české stíhací letouny. Čínský prezident bude v úterý uvítán na třetím hradním nádvoří. Dosud byli hosté obvykle vítáni na prvním nádvoří.

Další specifikum uvítacího ceremoniálu bude představovat přítomnost nejen čestných jednotek Hradní stráže a pražské vojenské posádky, ale i vojáků čtvrté brigády rychlého nasazení z Tábora a policistů. "To nikdy nebylo," řekl Forejt k přítomnosti policistů. Důvodem podle něj je důležitost policistů v současné bezpečnostní situaci v Evropě.

Na letišti na Si Ťin-pchinga bude čekat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Se Zemanem se čínský prezident poprvé potká pozdě odpoledne v Lánech. Na tomto setkání se oba státníci podle Forejta domluvili již při schůzce v Číně. Poznamenal, že Zeman považuje Lány za svůj domov. "Když pozvete někoho k sobě domů, je to výjimečné, přátelské gesto," řekl.

Součástí lánského setkání by mohla být krátká procházka v parku. "Oba dva mají rádi přírodu, procházky, oba mají rádi zeleň," řekl Forejt.

Témata:  Si Ťin-pching 1 Miloš Zeman Pražský Hrad

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.