Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha očekává návštěvu Merkelové. Co všechno se bude projednávat?

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: www.wikipedia.org

Praha - Německou kancléřku Angelu Merkelovou příští týden čeká několik zahraničních cest. Navštíví Itálii, Polsko nebo Estonsko, odkud ve čtvrtek 25. srpna přiletí do Česka.

Na úřadu vlády bude Merkelová jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou, kolem 15:00 SELČ má následovat společná tisková konference. Odpoledne čeká Merkelovou jednání s prezidentem Milošem Zemanem a večer slavnostní večeře se Sobotkou a některými ministry.

Podle sdělení českého úřadu vlády se bude hovořit o budoucnosti Evropské unie, o pokračování v Česko-německém strategickém dialogu a o spolupráci v oblasti vědy, výzkumu a moderních technologií.

Mezi tématy, na něž se německá kancléřka chce v Praze zaměřit, je příprava summitu 27 zemí Evropské unie v Bratislavě, který se uskuteční 16. září a při kterém se bude bez Británie hovořit o rozhodnutí britských voličů opustit Evropskou unii. "To je hlavní účel (návštěvy). Jsem si jistý, že se bude probírat i téma migrace, protože je to celoevropská výzva," uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Návštěva kancléřky v Česku se plánovala delší dobu. Česká diplomacie o ni usilovala v době půlročního českého předsednictví ve visegrádské skupině, které skončilo letos v červnu. Merkelová ale do Prahy nepřijela, podle některých zdrojů mimo jiné kvůli tomu, že země V4 neprojevily dostatečnou solidaritu s uprchlíky a odmítaly jejich rozdělení do zemí EU podle kvót.

Premiér Sobotka dnes připustil, že v otázce migrace se česká a německá vláda neshodnou, zdůraznil ale, že dobré vztahy s Berlínem jsou pro Česko důležité. "Německo kromě toho, že je důležitým členem EU a NATO, je navíc náš významný obchodní partner. Z těchto všech důvodů je návštěva německé kancléřky v Praze důležitá. S Německem máme dnes velmi dobré a intenzivní vztahy, i když se naše názory mohou v některých oblastech, jako je třeba přístup k migraci, lišit," sdělil premiér v tiskové zprávě.

S českým premiérem se Merkelová setká také v pátek, kdy se ve Varšavě oba zúčastní visegrádského summitu.

Témata:  Angela Merkelová Bohuslav Sobotka Miloš Zeman

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy