Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Víte, jaké oči má váš partner? Vědci odhalili zajímavou věc

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Většina Čechů si vybírá partnera s jinou barvou očí, než mají sami. Ukazují to předběžné výsledky studie brněnských vědců. Jedinou výjimkou jsou prý zelenoocí muži i ženy, kteří si nejčastěji volí partnery se stejnou barvou očí.

Čeští vědci zkoumají, jestli má barva očí vliv na náš výběr partnera. A ukazuje se, že dáváme - ať už vědomě či nevědomě - přednost protějškům s jinýma očima.

Modrooké ženy spíše zaujmou hnědoocí muži a tato náklonnost je vzájemná. Jedinou výjimku tvoří zelenoočci. Ti si přednostně vybírají partnery také se zelenýma očima.

"K tomuto výzkumu mě vedly výsledky studie v norské populaci, ve které bylo zjištěno, že si lidé vybírají za partnery osoby se stejnou barvou očí, jako mají sami," řekl TV Nova genetik Pavel Lízal.

Předběžné výsledky výzkumu potvrzují i některé slavné české páry – ať už z kultury nebo z politiky. Vzpomeňme na modrookého Karla Gotta a hnědookou Ivanu nebo na hnědookého Jiřího Paroubka a světlookou manželku Petru.

V reálu mají Češi ale problém si vzpomenout, jaké oči vlastně jejich partneři mají.

Témata:  lidé vztahy láska

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy