Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi promluvili o migrantech a Merkelové. Německu by se to rozhodně nelíbilo

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Praha - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes zavítá do Prahy. Při této příležitosti se Češi vyslovili jak k otázce její politiky, tak k přijímání migrantů do Evropy. S obojím ve valné většině nesouhlasí.

S průzkumu společnosti společnosti SANEP pro deník Blesk jednoznačně vyplývá, že Češi odmítají jak migranty, tak vstřícnou politiku Merkelové vůči migrantům. K té se staví negativně 75 procent dotázaných obyvatel. Kladně ji vnímá jen 5 procent respondentů a 9 procent s ní "spíše souhlasí", zatímco 7 procent spíše nesouhlasí.

Zhruba stejně velké procento lidí také odmítá rozdělování migrantů na základě kvót Evropské unie. Další otázka se týkala druhu běženců, které by Evropa měla přijímat. 55 procent lidí si myslí, že by se neměli přijímat žádní uprchlíci. 35 procent by přijalo pouze ty utíkající ze zemí, kde zuří válka, a 5 procent respondentů by přijalo všechny ohrožené migranty.

Podobná názor panuje na přijímání migrantů Českou republikou. 60 procent lidí tvrdí, že by Česko nemělo přijmout nikoho, 19 procent se domnívá, že bychom měli brát méně běženců. 14 procent lidí souhlasí s počtem, který navrhují kvóty.

Podle 60 procent respondentů s sebou migranti přináší hrozbu teroristických útoků a islamizaci Evropy. 15 procent se obává ekonomických dopadů a 11 procent dotázaných má strach z vyšší kriminality. 

Evropa nápor upchlíků podle 56 procent dotázaných jednoduše nezvládne. V opak věří jen 9 procent lidí. 62 procent respondentů také souhlasí se slovy prezidenta Miloše Zemana, který uvedl, že by mladí muži neměli utíkat, ale bojovat za svou vlast. Proti tomuto názoru se postavilo 12 procent dotázaných.

Témata:  Angela Merkelová Češi uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy