Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová přiletěla do Prahy na jednání se Sobotkou a Zemanem

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Německá kancléřka Angela Merkelová dorazila na Úřad vlády, na zahradě Strakovy akademie ji s vojenskými poctami uvítal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Během dnešní odpolední návštěvy má Merkelová na programu i schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Jednat se bude o budoucnosti Evropské unie, migraci, pokračování česko-německého strategického dialogu či spolupráci ve vědě a výzkumu.

Merkelová do ČR přijela poprvé od svého opětovného jmenování do funkce v prosinci 2013, celkově je v Česku potřetí od roku 2005, kdy se ujala kancléřského postu. Její poslední návštěva v Česku se uskutečnila v dubnu 2012. Po jednání se Sobotkou bude následovat návštěva ČVUT a Pražského hradu, po schůzce se Zemanem uzavře program v Praze slavnostní večeře v Lichtenštejnském paláci.

Před Strakovou akademií uvítali vedle premiéra i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) či ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Přítomen je i český velvyslanec v Německu Tomáš Jan Podivínský.

V době návštěvy si naplánovali shromáždění příznivci i odpůrci Merkelové. Rozděluje je hlavně pohled na názory kancléřky v otázce migrace. Na Dědině poblíž pražského Ruzyňského na kolonu čekali lidé, kteří chtějí političku přivítat a pozdravit, přišli ale i jejich názoroví oponenti. Oba přibližně dvacetičlenné tábory oddělovala autobusová zastávka, policie je občas usměrnila.

Dopoledne vytvořili z papírových krabic symbolickou "němou barikádu" před Úřadem vlády příznivci strany Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Místy, kde má kancléřka absolvovat jednotlivé části programu, mají také jezdit vozy Strany svobodných občanů s velkoplošnými panely s nápisy "Frau Merkel, kein Diktat sonst Czexit" (Paní Merkelová, žádný diktát, jinak czexit). Sněmovní Úsvit s Blokem proti islamizaci dopoledne předali Sobotkovi petici proti migračním kvótám.

Témata:  Angela Merkelová Bohuslav Sobotka Miloš Zeman

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy