Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace v centru Prahy byly bouřlivé. Do plynu, křičeli lidé na ženy v hidžábech

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Demonstrace proti návštěvě Angely Merkelové na Malostranském náměstí v Praze byla vyhrocená. Lidé vulgárně pokřikovali na kolemjdoucí ženy v hidžábech, nelíbila se jim ani přítomnost novinářů. Akce se zúčastnily asi dvě stovky lidí.

Akce se zůčastnil  třeba odpůrce islámu Martin Konvička, jehož iniciativa v neděli v hlavním městě zinscenovala příjezd bojovníků tzv. Islámského státu a vyděsila některé turisty. Dalším řečníkem byl poslanec Tomio Okamura.

Řečníci vyzývali posluchače k volení politických stran, které jsou proti imigraci a pro přímou demokracii. Padlo i přirovnání Merkelové a předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera k Adolfu Hitlerovi a dalšímu nacistickému pohlavárovi Hermannu Göringovi.

Někteří demonstranti dorazili s českými vlajkami, další třímali přeškrtané vlajky EU. "Do plynu," křičeli podle zpravodajky ČTK shromáždění lidé na procházející ženy v hidžábech. Další křik se strhl po příchodu novinářů - účastníkům se nelíbila přítomnost zejména České televize, jejímž pracovníkům vyčítali, že lžou.

Na další akci svolanou na Hradčanské náměstí přišlo několik desítek lidí. Odpůrci migrace se tam pustili do debaty se skupinkou, která nesla transparent na podporu uprchlíků. Oba tábory oddělovali policisté. Z druhé strany Pražského hradu čekala na kolonu kancléřky Merkelové zhruba stovka aktivistů. Průjezd aut provázelo pískání a skandování. Kolem Hradu panují přísná bezpečnostní opatření, na místě jsou policejní psi a nad areálem létá vrtulník.

Merkelová dnes jednala se Sobotkou. Hovořili i o migraci, přičemž premiér po schůzce uvedl, že Česko a Německo mají podobné názory na posílení ochrany vnější schengenské hranice či dohodu s Tureckem. Shodli se též na boji proti terorismu. Rozdílný postoj přetrvává v otázce přerozdělování uprchlíků.

Kancléřka v rámci boje proti terorismu vyzdvihla angažmá německých vojáků, kteří z turecké základny Inçirlik průzkumnými a tankovacími letouny podporují letecké operace mezinárodní koalice proti IS. "Armáda v Inçirliku odvádí dobrou práci," řekla. Podle ní je dobrá i spolupráce s Tureckem v boji proti teroristům a Merkelová věří, že tato spolupráce bude pokračovat.

Témata:  Angela Merkelová demonstrace Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy