Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O co jde Merkelové? Jermanová a další mluvili o účelu návštěvy

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden navštívila Prahu. Setkala se s čelními politickými představiteli a jednala s nimi o řadě věci, mezi které původně neměla patřit například migrace. O zdvořilostní návštěvu ale nešlo, podle politiků za tím bylo něco jiného.

"Kancléřka Merkelová je představitelkou našeho souseda, jednoho z našich nejbližších partnerů v rámci Evropské unie i Severoatlantické aliance. Nezapomínejme, že je to také náš největší obchodní partner. Podíváme-li se na bilanci zahraničního obchodu, tak je Německo samozřejmě na absolutně prvním místě. Je to tedy důležitý partner a je s ním potřeba tak také jednat. Paní kancléřka je jakýmsi neformálním lídrem Evropské unie. Je zřejmé, že na základě hlasování ve Velké Británii, a neříkejme po Brexitu, protože ten proces ještě nebyl zahájen, potřebujeme vést celou řadu rozhovorů. O tom, jak to bude uspořádáno dál, jaký bude vztah zemí Evropské unie k Velké Británii, jak se povedou jednání. Otázka migrace je pochopitelně také důležitá. Říct ale, že sem přijela, aby začala nátlak na Českou republiku, si myslím, je velmi odvážné tvrzení, byť samozřejmě nechci spekulovat," prozradil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Domnívám se, že jsme teď v situaci, kdy by měly jít politické půtky stranou, protože jde o směrování České republiky, potažmo Evropské unie. Měli bychom se u kulatého stolu domluvit, kudy to bude kráčet, aby se nestalo, že za rok, kdy se vymění politická reprezentace, pokud se vymění, dojde k úplnému veletoči a Česká republika půjde úplně jiným směrem. Tohle je téma, na kterém bychom se měli shodnout napříč politickým spektrem," vysvětlila v pořadu Události, komentáře místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za hnutí ANO Jaroslava Jermanová.

"Asi je třeba říct, že tím kulatým stolem je logicky Poslanecká sněmovna a především její orgán, kterým je výbor pro Evropskou unii. Tam se měla pozice České republiky diskutovat vždy, když jede předseda vlády na Evropskou radu. Moc mě netrápí, jestli to stanovisko sdělí při bilaterálním jednání, nebo jestli ho sdělí na Evropské radě. Vadí mi ale, že se to velmi podrobné projednávání české pozice odehraje velmi formálně a velmi liknavě. Myslím si, že to je i škoda pro premiéra, protože pak těžko může cítit silnou pozici, kterou by měl, kdyby se to vydiskutovalo řádně. Tam se obávám, že jsou velké rezervy," dodal Kalousek.

Podle šéfa ODS Petra Fialy můžeme diskutovat jak chceme, skutky se ale odehrávají při jednání v evropských orgánech a při takovém jednání, jakým je návštěva kancléřky Merkelové. "Naše síla je v tom, že budeme spojeni, že si řekneme: Ano, na tomto se shodujeme, to chce Česká republika prosazovat, to budeme všichni zastávat. Pak máme šanci něco prosadit. Pan premiér tuhle šanci nevyužil a nevím, jakou pozici kancléřce Merkelové sděluje. Uvědomme si ještě jednu věc - já ani nevím, jakou pozici má vláda, protože, když si poslechnu výroky pana premiéra Sobotky, výroky pana místopředsedy vlády Babiše, tak mně vůbec není jasné, jestli má vláda k těm klíčovým otázkám nějakou pozici," podotkl.

Moderátor následně podotkl, že členové vlády za hnutí ANO nebyli plně informováni o tom, že paní Merkelová přijede do České republiky. "Vnímám to jako alibi pro pana premiéra, aby se mohl opřít o nějakého partnera a čelit tomu tlaku, který jde zevnitř, že my prostě nechceme Evropskou unii v tom nastavení, v jakém je. Se vší úctou k paní Merkelové, ona se asi stala, bohužel, promiňte mi ten výraz, obětí migrační vlny a nezvládnuté situace. Chyba je na všech stranách a nejenom u ní v Německu, ale vlastně v celé Evropské unii. Vnímám Evropskou unii tak, že to je uskupení suverénních států," tvrdí Jermanová.

Témata:  Angela Merkelová Jaroslava Jermanová Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy