Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová bude nadále bojovat o post kancléřky, tvrdí velvyslanec. V Německu se ale všechno změnilo

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý velvyslanec v Berlíně Rudolf Jindrák tvrdí, že Německo pomalu naplňuje slova německé kancléřky Angely Merkelové, která před rokem říkala: "Zvládneme to". Obratem ale dodává, že popularita nejmocnější ženy světa rapidně klesá, přesto se prý boje o svou dosavadní pozici v dalších volbách nevzdá.

"Je třeba říct, že za ten rok se Německo změnilo a změnila se i kancléřka Merkelová. Když vám do země přijde během jednoho roku skoro milion lidí, kteří tam nepřichází s tím, že mají okamžitě snahu se integrovat, je potřeba s nimi nějak pracovat, tak to určitě zanechá nějaké stopy i na vnitřní politice státu a na komunikaci mezi politiky. Není žádným tajemství, že nastal velký spor s předsedou strany CSU Seehoferem," řekl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Jindrák.

Merkelová podle něj bude přesto znovu kandidovat na pozici kancléřky, protože v CDU není tolik politiků, kteří by jí mohli konkurovat. "Když jsem kancléřku viděl teď po dvou letech, kdy jsem zpět z Berlína, tak jsem byl trošku překvapen, protože byla daleko tvrdší než předtím. Zejména ten poslední rok na ni měl zřejmě vliv i v tom, že říkala věci jasněji, příměji. Nerad bych s ní vyjednával nějakou těžkou věc," dodal.

Merkelová podle něj stále považuje své rozhodnutí z loňského září, kdy umožnila uprchlíkům v Maďarsku dostat se do Německa, za správné. Nedomnívá se ale, že by Merkelová přijela do Prahy i do Varšavy na schůzku zemí Visegrádské čtyřky prosit o pomoc. "Na druhou stranu jsem z toho měl pocit, a byla to součást takové celotýdenní aktivity paní Merkelové, že si chtěla vyslechnout názory svých partnerů," podotkl.

"Co nás spojuje? Společná minulost a společná zkušenost, protože všechny ty tři státy, po rozdělení Československa čtyři, prošly dobou komunistického režimu, prošly i tou transformací ekonomik a společnosti, tak si myslím, že nám Visegrád přináší určitý pocit sounáležitosti," dodal bývalý velvyslanec.

Témata:  Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy